Hlavní obsah

Praha v obavách z terorismu: Slavnostní rozsvícení vánočního stromu raději bez lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na pražském Staroměstském náměstí se uskuteční v sobotu. Magistrát však z bezpečnostních důvodů neřekne přesný čas. Vedení města to zdůvodňuje obavami, aby se na tradiční akci nesešlo příliš mnoho lidí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu každý rok rozzáří oči tisícům natěšených dětí.

Článek

Média minulý týden po tragických událostech v Paříži informovala o tom, že se kvůli hrozbě teroristických útoků tradiční slavnost v Praze konat nebude, což však město popřelo a rozhodlo se zvolit šalamounské řešení.

"Slavnost bude, ale není určena přesná hodina. Chceme předejít větší koncentraci lidí," vysvětlil po pondělní schůzce radní Libor Hadrava (ANO). Ohledně bezpečnostní situace v Praze podle něj magistrát spolupracuje s policií. Kvůli hrozbě terorismu zatím magistrát žádné konkrétní opatření nepřijal.

Strom se rozsvítí ráno

Podle Hany Tietze, mluvčí Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí, se strom rozsvítí v sobotu ráno. „Trhy začínají v sobotu, mezi osmou a devátou budou prodejci stavět stánky a někdy v té době se strom rozsvítí,“ řekla Novinkám. Připomněla, že za denního světla není nasvícení stromů téměř vůbec vidět.

Po setmění se pak bude strom každý den několikrát za večer v hodinových intervalech znovu rozsvěcet s připravenou barevnou animací. „Strom se vždycky zhasne a pak se pomalu rozsvítí. Takže lidé o tento zážitek nepřijdou,“ uvedla Tietze. Zda k tomu bude hrát hudba, není podle ní ještě jasné. Není určena ani přesná doba, kdy se strom bude rozsvěcet.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vánoční strom pro Prahu pochází z České Lípy a je vysoký 23 metrů.

FOTO: Radek Petrášek, ČTK

Osmašedesátiletý smrk pro pražské vánoční trhy pochází letos z České Lípy. Pokácen byl v neděli. [celá zpráva]

Do Prahy přijede v úterý nad ránem. V časných ranních hodinách začne jeho vztyčování a kotvení. Hotovo by mělo být kolem 3:30. Jak bude letos ozdoben, zatím pořadatelé také neprozradili. Motiv prý bude stejně jako v předchozích letech vycházet z české kultury a historie.

Reklama

Výběr článků

Načítám