Hlavní obsah

Praha soud o nájemné Škodova paláce prohrála

Právo, trj
Praha

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek v první instanci rozhodl ve sporu mezi hlavním městem Prahou a společností Copa Retail o nájemné Škodova paláce v neprospěch žalobce, jímž bylo město. Šlo o druhou část žaloby, kterou se Praha z iniciativy někdejšího náměstka primátora Pavla Richtera (TOP 09) domáhala 47procentní slevy z 200 miliónového ročního nájemného, a to i zpětně.

Foto: Profimedia.cz

Za nájemné Škodova paláce, kde sídlí úředníci magistrátu, město ročně platí 200 miliónů korun.

Článek

První část žaloby soud zamítl nedávno. Praha se patrně odvolávat nebude, vyplynulo z vyjádření nové primátorky Adriany Krnáčové (ANO). „Nedomníváme se, že soudní cesta je správná,“ uvedla ve čtvrtek ještě před rozsudkem primátorka.

Ve Škodově paláci v Jungmannově ulici v centru města sídlí magistrátní úředníci.

Firma Copa Retail patřila Sebastianu Pawlowskému. Česko-švýcarský podnikatel ji však prodal i s nájemní smlouvou, kterou v éře Pavla Béma (ODS) uzavřel s hlavním městem. Bémovi nástupci se výši nájemného divili. Jednání s novými majiteli, za něž vystupuje lucemburská společnost Guyana Holding, však ke kompromisu nevedla.

Většinovým majitelem Guyana Holding čili i Škodova paláce by měl být londýnský podnikatel s realitami David Maxwell, který několikrát Prahu navštívil. „Smlouva je platná. Jakékoli zpochybnění pravděpodobně nedopadne dobře,“ konstatovala Krnáčová.

Firmy stojí o dohodu

Zástupce Guyana Holding doufá, že se s Krnáčovou sejde. „Žádáme nové vedení, aby se vyřešení otázky Škodova paláce stalo jednou z jeho hlavních priorit. Věříme, že se nám podaří najít řešení, které přinese pražským daňovým poplatníkům významné úspory,“ řekla za společnost Abigail Schaeffer.

I její firma má své požadavky, naposledy městu neúspěšně nabízela 25procentní snížení nájemného (za dobu trvání smlouvy by to dohromady bylo půl miliardy korun), a to „výměnou za odstranění nestandardních podmínek z nájemní smlouvy a ukončení soudních sporů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám