Hlavní obsah

Praha ruší novoroční ohňostroj

Novinky, ren
Praha

Místo tradičního novoročního ohňostroje bude v Praze na Nový rok videomapping, tedy světelná projekce na budovy, kterou Pražané znají například ze Signal festivalu. Na mimořádném zasedání to ve středu schválila pražská rada.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib

Článek

„Videomapping by měl být maximálně do výše 2 milionů korun a posuzujeme více variant, kde se odehraje,” uvedl Novinkám primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

O tom, že vedení města chce zrušit tradiční ohňostroj, se debatovalo již v lednu. Nové vedení města upozorňovalo především na negativní důsledky pro zvířata spojené s hlukem.

„Novoroční ohňostroj je pro mnohé zajímavá podívaná. Ne všichni obyvatelé naší metropole ale tuto zábavu vítají s nadšením. Obzvlášť bychom měli myslet na malé děti, starší osoby a zvířata," uvedl předseda klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Dodal, že koalice se chce v budoucnu zaměřit i na úpravu vyhlášky, která reguluje odpalování pyrotechniky v metropoli.

Záznam: Novoroční ohňostroj v PrazeVideo: Novinky

Město plánuje na světelnou show vypsat veřejnou zakázku, jejíž předpokládaná hodnota nebude přesahovat dva miliony korun. O podrobnostech novoročního videomappingu bude magistrát informovat prostřednictvím outdoorové kampaně a reklamy v médiích.

Radou schválený tisk je definitivní a nebude se k němu tak muset vyjadřovat celé zastupitelstvo. Tichý ohňostroj už zvažovalo minulé vedení.

Ačkoliv se na zrušení ohňostroje rada shodla jednomyslně, v současné době ji provází spory, a to především mezi Piráty a Spojenými silami. Problémy jsou kolem fungování Pražské plynárenské a odvolání jejího šéfa Pavla Janečka, ohledně případného zdanění prázdných bytů či ve věci privatizace bytového fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám