Hlavní obsah

Praha půjčí Slovanskou epopej Japonsku, schválili radní

Praha

Věhlasný cyklus obrazů Slovanská epopej od výtvarníka Alfonse Muchy se podle všeho v roce 2017 na několik týdnů přesune na výstavu do Japonska. Zápůjčku dvacítky pláten v úterý odsouhlasili pražští radní. Vývoz díla ale musí napřed povolit ještě ministerstvo kultury.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Skupina japonských turistů obdivuje plátna Slovanské epopeje.

Článek

Jednou z podmínek je pojištění díla na 50 miliónů eur (1,27 mld. korun). Hodnota souboru, který je kulturní památkou, je podle odborníků nevyčíslitelná.

Výstava by se měla uskutečnit v Národním uměleckém centru v Tokiu od 7. ledna do 3. dubna 2017. Za hranicemi by dílo mělo být maximálně tři a půl měsíce. Japonská strana má uhradit veškeré náklady spojené nejenom s pojištěním, ale také s převozem a případnými restaurátorskými pracemi. Půjde o zhruba 100 tisíc eur (2,53 miliónu korun).

Radní za TOP 09 Václav Novotný uvedl, že dílo pomůže propagovat českou metropoli v zahraničí. "Zápůjčka výrazným způsobem zviditelní Prahu, českou kulturu. Výrazným způsobem se zmaterializuje i v přílivu japonských turistů do Prahy," uvedl Novotný.

Kromě nabídky z Japonska zvažuje Praha návrh na vystavení epopeje, která je nyní k vidění ve Velké dvoraně Veletržního paláce, také v Chicagu a Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám