Hlavní obsah

Praha prodloužila provoz metra

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Poslední souprava pražského metra bude už od pátku vyrážet z konečné kolem čtvrt na dvanáct večer. Tento pátek a v sobotu se navíc zdvojnásobí i kapacita nočních tramvajových spojů. Prodlouží se i provoz lanovky na Petřín do osmé hodiny večer.

Foto: Zaha Hadid Architects

Ilustrační foto

Článek

„Reagujeme na uvolňování mimořádných protiepidemických opatření a nárůst poptávky po cestování ve večerních hodinách, proto se s platností od dnešního dne prodlouží provoz metra o hodinu,“ sdělil v pátek Novinkám mluvčí ROPID Filip Drápal.

Pražské metro končí už v deset večer

Domácí

Poslední spoje metra tak budou z konečných stanic nově vyjíždět mezi 23:10 a 23:15. Metro bude jezdit v desetiminutových intervalech. Nebude na něj ale navazovat povrchová doprava.

Změní se i jízdní řád lanovky na Petřín, ten se prodlouží do 20:00. Zdvojnásobí se i kapacita nočních tramvajových spojů tento pátek a v sobotu.

Bude to stačit?

Od čtvrtka se v Česku v rámci rozvolnění opatření proti koronaviru po více než měsíční pauze otevřely obchody a restaurace. K rozvolnění došlo také v oblasti služeb a byl zrušen zákaz nočního vycházení.

Lidé večer už ven mohou, Praha ale provoz metra a tramvají neprodlouží

Domácí

Novinky se obrátily na pražského náměstka pro dopravu Adam Scheinherra (Praha sobě) s dotazem, zdali by nebylo na místě vzhledem k zaplnění městské dopravy a zrušení zákazu vycházení vrátit jízdní řády do původní podoby. Scheinherrův mluvčí Ondřej Chlupáček přímo neodpověděl.

„Stále jsme v nouzovém stavu a máme pět tisíc nemocných denně. Hygiena doporučovala vládě otevřít restaurace pouze do šesté, maximálně osmé hodiny, takovou informaci jsme dostali i my, a na tento scénář jsme se připravili. Proto jsme od pondělí posílili tramvaje a prodloužili metro. Vláda nakonec otevřela restaurace do deseti. Tak jsme posílili ještě víc, metro o hodinu a kapacity nočních linek dvojnásobně, s čímž jsme na víkendy počítali i tak,” uvedl Chlupáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám