Hlavní obsah

Praha přichází o desítky miliónů, nebytové prostory pronajímá pod cenou

Hlavní město tratí každoročně na pronájmu obecního majetku desítky miliónů korun ročně. Z analýzy pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) plyne, že nevýhodnými pronájmy obchodů, kanceláři či skladů přichází Praha za rok o 100 až 300 miliónů korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Prázdné objekty vlastní město i v bezprostřední blízkosti Staroměstského náměstí (ilustrační foto).

Článek

Do městské pokladny z pronájmů nebytových prostor ročně plyne v průměru 101 miliónů korun. Téměř polovina kanceláří ovšem zůstává prázdných. Nevýhodně pronajaté nemovitosti jsou především v centru města.

Ke konci loňského roku vlastnil magistrát více než tisícovku nebytových prostor, z toho 176 000 metrů čtverečních mělo nájemce, 166 000 metrů bylo nevyužitých. Další nemovitosti spravují jednotlivé městské části. Nejvíc nebytových prostor vlastněných městem leží na Starém a Novém Městě a na sídlišti Černý most. Velikostí ploch jsou mimořádné Holešovice, s plochou 66 000 metrů čtverečních především Holešovická tržnice.

Tržní nájemné je mnohonásobné

Většina nebytových prostor je pronajímána pod minimální tržní cenou, což je podle analýzy IPR alarmující. Nájemné v kancelářích, skladech a ateliérech navíc neodpovídá atraktivitě lokality. Neexistuje jednotná metodika, podle níž by bylo nájemné stanoveno, tvrdí odborníci.

Třeba v ceněné lokalitě Židovského města v historickém jádru metropole magistrát pronajímá tři čtvrtiny kanceláří v průměru za 101 až 200 korun za metr čtvereční. Na Starém Městě je dokonce možné najít několik kanceláří, kde se ceny pohybují mezi 51 až 100 korunami. Naproti tomu pronájmy obchodů v oblasti Václavského a Staroměstského náměstí činí zhruba 1500 korun za metr čtvereční.

Jedním z nejkřiklavějších příkladů neefektivního nakládání s majetkem je roky prázdný soubor historických domů na Malém náměstí v těsné blízkosti Staroměstského náměstí. Domy dřív sloužily jako kanceláře magistrátu, úředníci se ale v roce 2006 přesunuli do Škodova paláce, kde Praha platí roční nájemné 200 miliónů korun. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by částka vyplacená městem měla převýšit 4,4 miliardy korun.

Praha v posledních deseti letech vydělávala na nebytových prostorách částky od 68,5 miliónu do 327 miliónů korun ročně. O pronájem a správu městských kanceláří, prodejen a dalších komerčních prostor se starají správcovské firmy - Solid, Liga servis, Centra-Austis a městské společnosti Trade Centre, Kolektory Praha a technická správa komunikací (TSK).

Anketa

Měla by si Praha své hospodaření lépe ohlídat?
Ano, jde o spoustu peněz
92,9 %
Je to zbytečné, najde peníze jinde
7,1 %
Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám