Hlavní obsah

Tento počin ocení celý svět. Praha po 40 letech rozšíří chodníček smrti na hlavní nádraží

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražané i návštěvníci hlavního města se po mnoha letech dočkají chodníku, který spojí pražské hlavní nádraží s Vinohradskou třídou. Skončí tak balancování po obrubníku podél magistrály, kde chodce často dělily pouze centimetry od zpětných zrcátek projíždějících vozů. Absurdní chodník, nazývaný chodníček smrti, je na magistrále od roku 1978.

BEZ KOMENTÁŘE: Praha staví chodník na Hlavní nádražíVideo: Novinky

 
Článek

Nynější chodníček, který měl místy šířku pouhých 30 centimetrů, byl rizikový jak pro chodce, tak pro řidiče, kteří museli počítat s tím, že proti sobě jdoucím chodcům nezbude, než vstoupit v okamžiku míjení do vozovky. Zaskočeni byli zejména turisté, kteří tudy po příjezdu do metropole zamířili směrem na Vinohrady, neboť je pochopitelně nenapadlo, že by bylo bezpečnější absolvovat cestu oklikou přes Washingtonovu ulici.

„Pražané se místu naučili říkat 'chodníček smrti', ale tahle přezdívka už naštěstí brzy přestane platit,” uvedl k jeho rozšíření náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nový chodník bude mít v nejužším místě 175 centimetrů a bude vydlážděn mrákotínskou žulou podobně jako nedaleký prostor mezi Národním muzeem a jeho Novou budovou. Rozšíření chodníku ostatně na rekonstrukci Národního muzea navazuje.

Praha zavře na dva roky Libeňský most. Bez náhrady

Domácí

Obávat se nemusí ani řidiči. Stávající tři pruhy zůstanou zachovány, byť dojde k jejich dílčímu zúžení. Pravý pruh bude i nadále dimenzován pro bezpečný průjezd autobusů. Již před časem došlo v tomto úseku ke snížení nejvyšší povolené rychlosti ze 70 na 50 kilometrů v hodině.

Chodník bude hotový na konci listopadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Magistrála v Legerově ulici s úzkým chodníkem

Anketa

Šli jste někdy po uzoučkém chodníčku na Hlavní nádraží v Praze?
Ano
51,1 %
Ne
48,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6326 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám