Hlavní obsah

Praha hazarduje s důležitými digitálními mapami

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražské zastupitelstvo ve čtvrtek odsouhlasilo návrh na zrušení Institutu městské informatiky hl. m. Prahy (IMIP). Konec příspěvkové organizace, která se stará o unikátní soubor přesných digitálních map Prahy, do nějž město investovalo zhruba osm set miliónů korun a jehož tržní hodnota se odhaduje na téměř dvě miliardy, odhlasovali minulý týden pražští radní.

Článek

Soubor digitálních map Prahy, který IMIP spravuje, je nenahraditelný pro činnost stavebních a finančních úřadů, správců inženýrských sítí, stavitelů a architektů, ale i kartografů, informatiků či statistiků. IMIP je pro ně často jediným zdrojem potřebných informací.

Hlavní část tvoří Jednotná digitální mapa Prahy (JDMP), která znázorňuje aktuální podobu hlavního města s garantovanou přesností na 14 centimetrů. Pro preciznost zpracování a úplnost poskytovaných dat ji obdivují odborníci z celé Evropy a v roce 2004 získala v soutěži Komory geodetů a kartografů cenu Technické dílo roku.

Pražští radní odhlasovali už v roce 2002 záměr sloučit IMIP, který má v současnosti 88 zaměstnanců, s Útvarem pro rozvoj města (ÚRM). Zástupci obou organizací tedy vypracovali plán, který ovšem náměstek primátora Jan Bürgermeister (ODS) odmítl předložit radě s tím, že se musí vyčkat na nezávislý audit Deloitte. I ten doporučil převést z IMIP pod ÚRM 55 pracovníků, kteří by zajistili zachování kvality map, ale ani jeho doporučení nerespektoval.

Bürgermeisterův plán

Místo toho na konci srpna předložil svůj plán na zrušení IMIP. Podle něj by pod ÚRM přešlo jen šestnáct expertů, kteří by soubor map drželi při životě. Aktualizaci dat by přitom zajišťovala vybraná externí firma. To by podle Bürgermeistera bylo finančně efektivnější. Náklady na provoz IMIP v současnosti činí zhruba 74 milióny ročně, redukce navržená auditem by přinesla úsporu kolem 14 miliónů.

Odborníci oslovení Novinkami si ale myslí, že výdaje na externí firmu mohou být nakonec i o řád dražší. "Soukromníci se známostmi si chtějí ukrojit větší krajíc, nejde jim o to, aby to fungovalo," řekl pracovník jedné z městských institucí, který nechtěl zveřejnit jméno.

"Obáváme se, že případné přijetí takového návrhu bude znamenat naprosté zrušení funkčního systému správy dat digitálních map velkých měřítek a ohrožení fungování systémů na těchto datech závislých," sdělil Novinkám náměstek ředitele IMIP Jan Bareš.

Druhohorní ještěr

Šéf Komory geodetů a kartografů Jan Fafejta Novinkám shrnul tři okruhy činností IMIP, jejichž kontinuita musí být zachována. Prvním úkolem je důkladné prověřování původu a přesnosti dat při jejich zadávání do systému, druhým správa tohoto archivu, který čítá zhruba dva terabyty dat (zhruba 25krát víc než kapacita běžného počítače), třetím je pak využití dat z pražského "rodinného stříbra". 

Podle primátora Pavla Béma ovšem IMIP splnil svou úlohu a v současnosti už je jen přebujelým aparátem zbytečných zaměstnanců zatěžujících rozpočet města. "Ta organizace je, promiňte mi ten příměr, druhohorní ještěr," tvrdil.

Ladislav Jasenovský z odboru informačního rozvoje pražské Technické správy komunikací ale Novinkám řekl: "Z odborného hlediska není rušení IMIP příliš šťastné vzhledem k novele stavebního zákona, který začne platit od nového roku." Podle novely zákona stavby do určité velikosti nebudou potřebovat stavební povolení, postačí ohlášení. "V tomto případě nemusíte kolaudovat," upozornil Jasenovský s tím, že bez práce, kterou dělá IMIP, pak data o nových stavbách do digitální mapy už nedoputují. "Jen řešení tohoto problému bude vyžadovat novou metodiku, kompetence a čas," doplnil Jasenovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám