Hlavní obsah

Praha dala 30 miliónů korun na přípravu olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský magistrát dá dalších 30 miliónů obecně prospěšné společnosti Praha olympijská, která se zabývá přípravou případného konání letních her v roce 2016. Rozhodla o tom v úterý městská rada. Podle radního Jiřího Langmajera (ODS) to byl jen úřední krok převedení peněz, rozpočet byl schválen již dříve.

Článek

Do založení společného podniku s Českým olympijským výborem dal magistrát už v minulosti 15 miliónů korun. Langmajer je přesvědčen o tom, že dotace bude "přínos pro všechny".

"Pokud olympiádu chceme, rozhodně se vyplatí peníze dát," uvedl. Nejhlasitějšími kritiky záměru pořádat v Praze olympiádu jsou starostové některých menších obcí a měst. Obávají se toho, že jim hry uberou peníze z rozpočtů.

Podle nich by se mělo o hrách uskutečnit referendum. Pokud by nebylo, metropole by měla hradit všechny náklady sama. Letošní rozpočet Prahy olympijské obsahuje například 12 miliónů korun na různé studie a 19 miliónů korun na propagaci, kampaně a výzkumy mínění.

Na platy je v rozpočtu 3,2 miliónu korun, čtyři milióny na právní služby, tři milióny na uchazečský poplatek a stejná částka na účetní a daňové služby.

Oficiálně Praha usiluje o kandidaturu od letošního září

Do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016 se Praha oficiálně zapojila začátkem září. Primátor Pavel Bém (ODS) a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsali dopis deklarující zájem Prahy o hry usilovat.

Podle ekonomické studie z roku 2004 by hry stály téměř 136 miliard korun a přinesly by celkový zisk 25 miliard korun. Dalších asi 490 miliard korun by stála nutná dopravní a jiná infrastruktura, kterou však Česká republika podle zastánců her potřebuje i bez nich. Jen sama kandidatura bez ohledu na výsledek přijde podle studie na půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Starostové obcí chtějí referendum o olympiádě

Starostové menších měst a obcí chtějí, aby se o případné olympiádě v Praze konalo referendum. Obávají se toho, že hry uberou peníze z jejich rozpočtů. Jejich...

Výběr článků

Načítám