Hlavní obsah

Praha dá 30 milionů na velitelský štábní vůz

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská policie dostane od hlavního města třicet milionů korun na novou techniku, kterou může využít třeba při demonstracích. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka (Spojené síly, STAN) si policie bude moci za přidělené peníze koupit jedno velitelské štábní vozidlo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Náměstek pražského primátora pro životní prostředí, infrastrukturu, ZOO a Botanickou zahradu hl. m. Prahy Petr Hlubuček

Článek

Jedná se zpravidla o větší skříňovou dodávku s pohonem všech kol, která je vybavená rozličnou technikou. Jsou v ní počítače, vysílače a přijímače včetně zařízení na obrázky z policejního vrtulníku. Vše může díky vestavěným akumulátorům hodiny běžet bez elektrické přípojky.

„Přímo ve vozidle mohou zasedat všechny složky Integrovaného záchranného systému a koordinovat události na místě a tím zásadně zvýšit akceschopnost,“ řekl náměstek.

Podle něho auto přispěje k větší bezpečnosti, třicet let od listopadu 1989.

„A to zejména při operativním řízení sil přímo na místě zásahu při mimořádných událostech, velkých sportovních akcích, společenských akcích, demonstracích a podobně,“ vypočítal Hlubuček.

Město rovněž uvolnilo peníze na nákup šedesáti defibrilátorů pro pražskou policii, kterou jinak financuje stát. Defibrilátory budou podle náměstka stát asi 3,8 milionu korun.

„Osvědčilo se to u motorizovaných jednotek městské policie,“ zdůvodnil Hlubuček. Zda budou defibrilátory také ve velitelském štábním policejním vozidle, patrně záleží na operativním rozhodování o způsobu zákroku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám