Hlavní obsah

Praha chce odškodnit zraněné při pádu Trojské lávky, má však podmínky

Praha

Lidé, kteří utrpěli zranění při pádu Trojské lávky, budou moci získat odškodnění ještě před tím, než bude uzavřeno vyšetřování a určen viník. Hlavní město kvůli tomu uzavře smlouvu s pojišťovnou Kooperativa, kterou příští týden projednají zastupitelé města. Aby mohli získat odškodnění, budou však poškození muset souhlasit s několika podmínkami.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená Trojská lávka.

Článek

Aby mohlo město s pojišťovnou dohodu uzavřít, musí čtyři zranění prohlásit, že plnění Kooperativy přijmou. Zároveň musí souhlasit, že pokud bude viníkem pádu lávky město, peníze od pojišťovny považují za plnění hlavního města. Rovněž se zavážou k tomu, že v případě, že bude odpovědný za pád lávky jiný subjekt než Technická správa komunikací (TSK) či Praha, budou s městem spolupracovat, aby Praha mohla vyplacené peníze po viníkovi vymáhat.

Druhou podmínkou uzavření dohody je, že s ní bude souhlasit TSK, která má v Praze mosty a komunikace na starosti.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lávka spadla do Vltavy

V případě, že viníkem pádu nebude město ani TSK a pojišťovna nebude moci z objektivních důvodů po viníkovi peníze vymáhat, bude jí podle dokumentu muset Praha vyplacené peníze vrátit.

Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město loni každému ze zraněných dalo 50 000 korun. Příčina pádu však stále není známa.

Praha letos plánuje výstavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase a spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Sloužit bude pro chodce, cyklisty a budou po ní moci přejíždět v případě potřeby i záchranáři. Nyní na místě funguje přívoz. V budoucnu chce Praha vypsat architektonickou soutěž na finální podobu lávky, která má mít šířku šest až sedm metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám