Hlavní obsah

Praha 6 odstranila sochu Koněva. Využili jsme nouzového stavu, připustil starosta

• Aktualizováno

Praha 6 v pátek přistoupila k odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Socha bude nyní uložena do depozitáře a následně by se měla stát součástí expozice Muzea paměti 20. století, sdělil Novinkám mluvčí městské části Ondřej Šrámek.

Praha 6 odstranila sochu maršála KoněvaVideo: Aktu.cz

 
Článek

Odstranění sochy bylo podle mluvčího dlouhodobě plánováno a čekalo se především na vyřízení procedurálních záležitostí.

„Rada městské části přistoupila k realizaci usnesení zastupitelstva z loňského září,” konstatoval mluvčí s tím, že specializovaná firma sochu uloží do depozitáře.

Foto: Aktu.cz

Odstraňování sochy maršála Koněva v Praze

„Potvrzuji za naše Muzeum uzavření dohody s Městskou částí Praha 6 o dlouhodobé výpůjčce sochy maršála Koněva,“ uvedla radní hl. m. Prahy a předsedkyně správní rady Muzea paměti 20. století Hana Marvanová. Praha 6 půjčí sochu, jejíž cena byla odhadnuta znalkyní na 13 milionů korun, zdarma.

Socha se v minulosti opakovaně stala terčem vandalů, kteří ji polili barvou. Následně byla nějaký čas obehnána lešením a zakryta plachtou.

Proti odstranění sochy se ostře ohrazovala ruská strana. Ruské ministerstvo zahraničí se nechalo slyšet, že čeští politici vedou válku se symboly vítězství nad fašismem.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Sochu maršála Koněva neznámý polil růžovou barvou (8. květen 2018)

Praha 6 k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Ten popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, a v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na rozdělení Berlína a výstavbě Berlínské zdi.

Sochu by měl nahradit památník osvobození Prahy.

„Dnešní sejmutí bronzové sochy maršála Koněva z piedestalu na náměstí Interbrigády je pomyslným posledním tónem v etudě, která se v Bubenči rozehrála v roce 1980. Její echo bude nadále rezonovat v muzeu věnovaném dějinám dvacátého století v Československu, a přispěje tak k objektivnímu výkladu naší nedávné historie,” okomentoval odstranění sochy starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Ten večer v České televizi připustil, že k odstarnění sochy radnice záměrně využila období nouzového stavu a omezeného volného pohybu. Dlouho chystaná akce se tak podle Koláře díky tomu obešla bez veřejných protestů.

Foto: Aktu.cz

Pomník maršála Koněva stál v Praze 6

Reklama

Související články

Vtipálci si utahují ze zakrývání Koněva

Dění kolem sochy sovětského maršála Ivana Koněva, která byla minulý týden polita barvou a opatřena nápisy připomínajícími Koněvovo poválečné angažmá, se na...

Výběr článků

Načítám