Hlavní obsah

Vtipálci si utahují ze zakrývání Koněva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dění kolem sochy sovětského maršála Ivana Koněva, která byla minulý týden polita barvou a opatřena nápisy připomínajícími Koněvovo poválečné angažmá, se na sociálních sítích stalo tématem vtipů. Vše umocnilo následné zakrytí pomníku a stržení plachty, k němuž došlo v pátek.

Foto: Novinky

Plachtu ze sochy maršála Koněva někdo okamžitě strhnul.

Článek

Odpůrci sochy poukazují zejména na Koněvovo zapojení do krvavého potlačení maďarského povstání v roce 1956, jeho podíl na řešení situace v Berlíně, která v roce 1961 vyvrcholila výstavbou Berlínské zdi, a s ohledem na český kontext, především možnou roli při invazi armád zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Výstavba lešení a snaha o zakrytí sochy byla ze strany radnice poměrně nečekaným tahem, jak problém se sochou vzbuzující kontroverze vyřešit.

Jak by mohlo podobné opatření vypadat v širším měřítku, naznačila koláž z Prahy 1.

Svou modlitbou u pomníku sovětského vojevůdce, který sloužil ryze ateistickému a materialisticky založenému režimu, ponoukl vtipálky i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ve svébytné parafrázi se k tomuto počinu vyjádřil i satirický účet, který je Ovčáčkovi věnován.

Pochopitelně se objevily rovněž parodie využívající podobnost maršálova jména s nástrojem, který se těší popularitě zejména mezi zahrádkáři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám