Hlavní obsah

Praha 1 chce zakázat v obchodech v centru metropole noční prodej alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha 1 hodlá bojovat s opilými turisty v historickém centru a chce zakázat prodej alkoholických nápojů v obchodech po 22. hodině. Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) proto bude chtít, aby město vydalo patřičnou vyhlášku. Mluvčí magistrátu Vít Hofman nemá o její přípravě informace a má za to, že stačí stávající zákaz popíjení na veřejnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Rádi bychom dosáhli zákazu volného prodeje alkoholu v lahvích ve večerkách na území pražské památkové rezervace po 22.00," uvedl starosta.

„Důvodem je obrovský nárůst popíjení zejména mladistvých ze zahraničí, kteří s levným alkoholem v lahvi bezprostředně koupeným v uličkách centra jsou noční můrou těch, kteří tam bydlí," doplnil. Zákaz by se podle něj netýkal restaurací a hotelů.

Zákaz popíjení na veřejnosti nezabírá 

Na většině území Prahy 1 sice platí zákaz pití alkoholu na veřejnosti, podle starosty ale městská policie ve večerních hodinách nedokáže přestupkům zamezit. Mluvčí strážníků Irena Seifertová to odmítá.

„Proti narušování veřejného pořádku lze využít jiných mechanismů," tvrdí Hofman. Odvolává se přitom na vyhlášku zakazující konzumaci alkoholických nápojů třeba na Václavském náměstí, na náměstí Republiky nebo Hradčanském náměstí.

„Pokud dochází k porušování nočního klidu, ke konzumaci alkoholu ve vyhláškou zakázaném místě nebo konzumaci alkoholu nezletilými, doporučujeme přivolat hlídku městské policie," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám