Hlavní obsah

Praha 1 chce dočasně zakázat Airbnb

Právo, ČTK, cie, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) navrhl na setkání pražských starostů po jednání bezpečnostní rady Prahy dočasně zakázat poskytování krátkodobých ubytovacích služeb. A to kvůli šíření korona viru. Hejma v této souvislosti zmínil případ, kdy dvěma francouzským turistům, krátkodobě ubytovaným v bytě v Příčné ulici, bylo po návratu domů diagnostikováno onemocnění koronavirem.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podle posledních informací ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přislíbil projednání návrhu na Bezpečnostní radě státu,“ uvedla první městská část. Souvislost s ubytováním přes platformu Airbnb má podle hygieniků také nakažený pražský taxikář.

Právě jeho případ se stal prvním případem nákazy bez vazby na Itálii nebo jinou rizikovou zemi a byl jedním z impulzů pro zavedení bezprecedentních opatření včetně zavření škol či zákazu všech akcí nad sto účastníků.

Muž i s příznaky nákazy tři dny řídil taxi, navíc pronajímá byt přes Airbnb a byli u něj ubytováni Němci, od kterých se možná nakazil.

Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS) považuje vyjádření Prahy 1 za neopodstatněné. Pokud by měly být krátkodobě zakázány služby typu Airbnb, muselo by podle zástupce ČAPUS Matěje Koutného město zakázat také ubytování ve všech ostatních zařízeních včetně hotelů.

Někteří teenageři tráví virové volno v obchodech

Domácí

Služby typu Airbnb jsou dlouho trnem v oku vedení turisticky oblíbených měst včetně Prahy, v nichž podle samospráv tímto způsobem pronajímané byty zvyšují ceny nemovitostí a nájmů, protože snižují množství bytů na trhu. Stížnosti přicházejí i ze strany místních obyvatel či od hoteliérů, kteří služby považují za nekalou konkurenci.

Úplný zákaz provozu pro ubytovací platformy typu Airbnb, které odmítnou spolupracovat s městem, navrhla opozice v Praze 1. Jde o jedno z devíti opatření, jak regulovat služby krátkodobého ubytování v bytech. Jiné počítá s délkou takového bydlení v bytě nejvýše 60 dní v roce.

Hamáček: Policie by měla kontrolovat, jestli lidé dodržují karanténu

Koronavirus

V Praze 1 Airbnb podle místních obtěžuje už každého, kdo nemá štěstí na ohleduplné majitele domu. Legislativní návrhy, které představila pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly, STAN), považují mnozí obyvatelé centra metropole za nedostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám