Hlavní obsah

Pozůstalí odhalili pomník 20 obětem od Nažidel

Právo, Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAŽIDLA
Aktualizováno

Pět let uplynulo v sobotu od tragické dopravní nehody u Nažidel, kde zemřelo dvacet lidí. Na místě se sešli pozůstalí a odhalili tu pomník z obřích kamenů. Zároveň kritizovali úsek silnice, který se od nehody nezměnil a stále je nebezpečným místem E 55.

Foto: David Veis, ČTK

Pietní místo nehody u Nažidel

Článek

"Vzpomínky jsou stále živé, vyrovnat se s nimi musím sám,“ řekl Jiří Pudil, který v osudný den seděl v autobuse.

Pietního aktu se účastnilo na třicet lidí. Mezi pozůstalými byli i lidé, kteří nehodu přežili, a místní obyvatelé. Pomník tvoří 21 velkých kamenů. Dvacet z nich připomíná počet obětí nehody autobusu. Sedmnáct jich zemřelo na místě, jeden při převozu do nemocnice a dva na následky poranění. Do posledního kamene jsou vytesána jména obětí.

Lidé pokládali věnce a zapalovali svíce. Společně pak kritizovali stav obávaného úseku E 55, který stále považují za nebezpečný.

:. Grafický profil k pátému výročí nehody autobusu u obce Nažidla na Českokrumlovskufoto: ČTK

"Je to smutné. Před pěti lety padlo hodně silných slov a kompetentní orgány byly hodně odvážné, ale na sliby se hodně rychle zapomnělo,“ řekl Právu Josef Pudil, který na místě přišel o čtyři příbuzné.

Po nehodě se plánovalo udělat se silnice rychlostní komunikaci a více ji zabezpečit. Doposud se však nic nestalo a podle místních je úsek stále velice nebezpečný.

Pomník z kamenů stál 650 tisíc korun. Skládali se na něj pozůstalí. Část dal Jihočeský a Karlovarský kraj, zbytek sponzoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám