Hlavní obsah

Pozitivní je jeden ze tří testů, antigenní začínají dominovat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty vykázaných testů na odhalení nákazy koronavirem rostou navzdory vývoji epidemie jen zvolna. Pozitivní je dlouhodobě zhruba třetina všech testů a počty lidí potýkajících se s onemocněním covid-19 jdou již několik týdnů setrvale nahoru.

Článek

Z dat ministerstva zdravotnictví je patrné, že zatímco počty PCR testů se v posledních měsících příliš nemění, přibývá antigenních testů. Zatímco PCR test hledá genetickou informaci viru a je finančně i organizačně náročnější, antigenní testy odhalují bílkovinu z povrchu koronaviru a jsou rychlé a levné.

PCR testů bylo v posledních třech měsících vykázáno mezi 700 a 800 tisíci. K podobnému číslu směřují i průběžná únorová data.

Roste naopak počet antigenních testů, což nepochybně souvisí i s tím, že lidé mají od prosince možnost nechat se opakovaně zdarma testovat. Zatímco v minulosti vždy počet vykázaných PCR testů převyšoval antigenní testy, v únoru se situace změnila a z aktuálních čísel je patrné, že antigenní testy začínají dominovat.

Neradostnou zprávou o zvládání epidemie v ČR je dlouhodobě velmi vysoká průměrná pozitivita testů. Ta se pohybuje kolem třetiny, přičemž podle odborníků se o zvládnutí epidemie dá hovořit při pozitivitě kolem pěti procent.

I přes značné výkyvy má navíc denní prokázaná pozitivita spíše rostoucí tendenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám