Hlavní obsah

Pozici nemá jistou nikdo. Hamáček nevyloučil konec Petříčka ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček v pátek obhájil funkci šéfa ČSSD. Vzápětí nevyloučil, že ve vládě skončí ministr zahraničí a jeho protikandidát ve stranické volbě Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nemá nikdo z ministrů jisté, zda do voleb vydrží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD).

Článek

„Pozici ve vládě nemá jistou žádný ministr, nehodlám dát jakémukoli ministrovi bianko šek, že tam vydrží do voleb,“ reagoval Hamáček na dotaz, zda ministr zahraničí skončí ve funkci.

O možném konci šéfa české diplomacie Petříčka ve funkci se spekuluje dlouhodobě. Jeho odchod například požaduje prezident Miloš Zeman.

Server lidovky.cz v pátek s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že na místo odvolaného Petříčka by měl přijít ministr kultury Lubomír Zaorálek, který už ministerstvo zahraničí vedl v minulosti. Zaorálkův post by měl zase převzít náchodský starosta Jan Birke.

Hamáček obhájil křeslo šéfa ČSSD

Domácí

Hamáček poznamenal, že je čerstvě zvolený předseda strany a ještě probíhá volba širšího vedení.

„Je dobré počkat na celé vedení. Pokud bych ale měl k nějakému ministru výhrady a plánoval změny, tak mu to nebudu vzkazovat přes média, pokud by se něco takového dělo,“ sdělil.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Petříček proti vládě s ANO

Petříček se staví proti možné další vládě s hnutím ANO. „S ANO po volbách už nikdy. Jen hlupák by potřetí opakoval stejné chyby a vlezl do té samé řeky,“ prohlásil na sjezdu.

Delegáty ale neoslovil, Hamáček ho porazil už v prvním kole.

Tahle vláda je nejhorší v historii. Vstup do ní byla sebevražda, zní z části ČSSD

Domácí

Ministr vnitra naopak účast ve vládě hájí s tím, že by se bez ní straně nedařilo prosazovat svůj program.

„Vstup do vlády přinesl kladné body, bohužel nyní i na nás dopadla naštvanost lidí kvůli covidu. Doplácíme na našeho koaličního partnera, který má ve vládě většinu a v řadě případů nezvládá epidemii,“ řekl Hamáček ve svém projevu.

Do čela strany kromě něj a Petříčka kandidovala i poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám