Hlavní obsah

Pozemkový úřad nestihl vyřešit skoro polovinu žádostí o církevní restituce

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní pozemkový úřad (SPÚ) nestihl ve stanovené lhůtě vyřešit 42 procent žádostí o církevní restituce. Důvodem je krátká lhůta pro vyřízení žádostí, uvedl v pondělí v tiskové zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zákon ukládá SPÚ ve spojitosti s řešením jednotlivých výzev k navrácení majetku značné povinnosti. Na jejich splnění mu ale dává jen šestiměsíční lhůtu,“ sdělil v tiskové zprávě NKÚ.

Z celkem 3404 výzev k vydání majetku jich nestihl pozemkový úřad vyřídit 1424.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V rámci jednotlivých výzev musí podle kontrolního úřadu SPÚ například porovnávat historický a platný stav v katastru nemovitostí nebo geometricky obnovit neexistující hranice pozemků. Pozemkový úřad musí také ověřovat v archivech, zda je nárok na vydání pozemku nezpochybnitelný.

Šestiměsíční lhůta stanovená zákonem není proto podle kontrolního úřadu z výše uvedených důvodů dostatečná.

Církve, které požádaly o navrácení majetku, mají možnost si na nedodržení lhůty stěžovat. „Je na nich, jestli tak učiní či nikoliv. Každopádně to, že pozemkový úřad nestihl žádost vyřešit, neznamená, že ji odkládá. Bude se jí zabývat dál,“ vysvětlila mluvčí NKÚ Olga Málková.

Dodala, že jestli se lhůta pro vyřízení žádostí prodlouží nebo ne, záleží na zákonodárcích.

Služební cesta během dovolené

Kontroloři také prověřovali, jaké náklady s sebou nesl vznik pozemkového úřadu a jak hospodařil v letech 2012 až 2014. „Nejzávažnější pochybení v hospodaření SPÚ se týkalo bezúplatného užívání vozidel úřadu pro soukromé cesty zaměstnanců,“ uvádí NKÚ.

Zaměstnanci si sice podle NKÚ měli během soukromých cest hradit pohonné hmoty sami, kontroloři však zjistili, že někdo si vykazoval služební cesty i v době dovolené. „Navíc náklady na údržbu vozů nesl úřad. U kontrolovaných 43 vozidel představovaly soukromé cesty 36 % z více než 451 tisíc ujetých kilometrů,” konstatuje zpráva.

Zákon o vzniku pozemkového úřadu byl schválen v roce 2012, účinnosti nabyl od ledna 2013. SPÚ nahradil Pozemkový fond ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám