Hlavní obsah

Povolební nástup TOP 09 a zemanovců odeznívá, jejich preference klesají

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Zatímco se po prezidentských volbách rozzářila hvězda TOP 09 a SPOZ, které reprezentovali účastníci druhého kola voleb Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Miloš Zeman (SPOZ), více než dva měsíce po inauguraci druhého z nich zase popularita těchto stran zlehka upadá. Tvrdí to alespoň autoři aktuálního volebního modelu společnosti Median.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v květnu 2013

Článek

„Lze sledovat mírné vyčerpávání vlivu prezidentských voleb – preference stran, které po nich dočasně posílily (TOP 09, SPOZ), ve srovnání s uplynulými měsíci spíše klesají,“ konstatovali autoři průzkumu.

Zatímco v březnu si TOP 09 polepšila proti listopadovým 11,5 procenta o šest procentních bodů na 17,5 procenta, nyní by ji volilo 15 procent lidí. Zemanovci měli v listopadu pět procent hlasů a v březnu o polovinu procentního bodu více. Aktuálně jejich podpora klesla na čtyři procenta.

První příčku opět obsadili sociální demokraté, které by volilo 32 procent lidí, druhé ODS by dalo hlas 18,5 procenta. O tři procentní body méně by dostala třetí KSČM. Lidovci by se umístili přesně na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám