Hlavní obsah

Poutníky na Velehradě pozdravil prezident Klaus

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELEHRAD

Na třicet tisíc poutníků vyslechlo v úterý na národní pouti u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje ve Velehradě na Uherskohradišťsku výzvu k většímu hledání Krista. Národní pouti se letos poprvé zúčastnil i prezident republiky Václav Klaus s manželkou Livií.

Článek

"Všichni cítíme, že musíme něco hledat, něco znovu najít a objevit. Zkusme znovu hledat poklad, který má charakter věčnosti, který je v Kristu," řekl v promluvě na mši, kterou celebroval kardinál Miloslav Vlk, biskup František Lobkowicz.

"Hledejte nejprve Boží království a ostatní vám bude přidáno," citoval Lobkowicz z písma a dodal: "Možná, kdyby si to páni politici zapamatovali a všichni podnikatelé, že by bylo docela dobře."

"Velehrad je jako symbol cyrilometodějské tradice významným místem naší národní historie a živoucím poutním místem," promluvil k poutníkům prezident Klaus. "Památku a odkaz Cyrila a Metoděje si připomínáme proto, že byli před více než tisíci lety autory a šiřiteli pro naši zemi nesmírně důležité náboženské, kulturní a civilizační mise a že se stali spolutvůrci v té chvíli se rodící české státnosti."

Uvedl, že velehradská pouť je příležitostí k hledání toho, co nás ve stále složitějším a protichůdností plném světě spojuje a naplňuje. "Tím jsou tradice národní pospolitosti, příslušnost ke svébytné české kultuře, úcta k české státnosti i hodnoty křesťanské lásky a úcty k bližnímu," řekl Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám