Hlavní obsah

Posudková lékařka chybovala, muž kvůli ní léta živořil

Právo, Vladimír Klepáč

Kvůli chybě mu byl přiznán tak nízký invalidní důchod, že by z něj nebyl bez pomoci rodičů schopen přežít. Podporovali jej čtyři roky. Pak se matka dnes sedmadvacetiletého muže z jižní Moravy s diagnózou těžká paranoidní schizofrenie dotázala ombudsmana Stanislava Křečka, zda je skutečně vše v pořádku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Případ řešil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček

Článek

Zjistilo se, že její syn měl dostávat téměř třikrát vyšší invalidní důchod, než mu byl skutečně přiznán. To vše jen kvůli pochybení posudkové lékařky.

Potíž je v tom, že špatně stanovila počátek vzniku invalidity. Doktorka přitom měla všechny podklady v dokumentaci k tomu, aby rozhodla správně. Křeček a jeho předchůdci na tento problém poukazují již léta.

Doplaceny statisíce

Zdůrazňují, že kvůli chybám posudkových lékařů se někteří invalidé léta potýkají s finančními a sociálními problémy, a někteří dokonce živoří.

„Potřebuji pomoct úplně se vším. Peníze od státu nestačí.” Hendikepovaní žádají o individuální přístup

Domácí

V příběhu mladého muže Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) své pochybení uznala. Zvýšila mu invalidní důchod z původních 4113 na 11 tisíc korun měsíčně.

Doplatila mu i důchod, a to nejprve jen za pět let zpětně a následně na žádost ombudsmana i za předešlé roky.

Celkem mu tak uhradila 550 tisíc korun. Muž tedy nakonec své peníze od státu dostal, nicméně pokud by se o něj léta nestarali jeho rodiče, byl by na holičkách. Nyní pracuje na částečný úvazek v organizaci, která pomáhá lidem s psychickým postižením.

„Zejména u pacientů s duševním onemocněním, tedy při stanovení data invalidity, se posudkový lékař musí podrobně zabývat vývojem nemoci. Je to zcela klíčové. V tomto případě se tak bohužel nestalo, i když z podkladů, které měla posudková lékařka k dispozici, bylo zřejmé, jak se onemocnění vyvíjelo,“ řekl Právu veřejný ochránce práv.

Žena utratila statisíce z invalidního důchodu nemohoucího syna. Čeká ji soud

Krimi

Muže začaly trápit psychické potíže už na střední škole. I přes přerušování studia kvůli hospitalizaci nakonec odmaturoval a snažil se pak studovat na univerzitě. Už v prvním semestru jej ale postihly tak zásadní problémy, že musel být hospitalizován. Nakonec mu nemoc zabránila studovat. Nezvládl ani běžné povolání.

Zmýlila se o pět let

V roce 2016 mu byl přiznán invalidní důchod, a to nejprve ve výši 3210 korun. Později byl zvýšen na 4113 korun.

Křeček zdůraznil, že posudková lékařka, která se jeho případem zabývala, chybně stanovila jako datum vzniku invalidity den, kdy byl psychicky vyšetřen kvůli své žádosti o přiznání o invalidní důchod. Nemoc ale vznikla dlouho předtím. Lékařka se zmýlila o pět let.

Spořitelna nabídla seniorovi úvěr, ale pak mu ho zamítla z obavy, že brzy zemře

Domácí

Jinými slovy měla stanovit jako termín vzniku nemoci rok 2011, kdy se objevily první zásadní potíže. Podle Křečka jde o učebnicový případ pochybení posudkového lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám