Hlavní obsah

Pospíšil se snažil ovlivnit žalobce, aby na mě podali trestní oznámení, tvrdí Kovářová

Právo, Josef Koukal

Závažná obvinění na adresu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) ze strany jeho předchůdkyně Daniely Kovářové po její rezignaci na post ředitelky Justiční akademie neberou konce.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniela Kovářová

Článek

Podle exministryně mělo ministerstvo vyvíjet tlak na státní zástupce, aby na ni podali trestní oznámení kvůli její stížnosti ve prospěch na deset let odsouzených zlodějů Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka. Oba byli na základě jejího kroku letos v červnu propuštěni z vězení a od té doby po nich policie marně pátrá.

Ministerstvo spravedlnosti i Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, kde byli oba muži stíháni, obvinění ostře odmítlo.

„Že tam byly ty pokusy o ovlivnění ze strany ministerstva, aby někdo ze státních zástupců na mě takové trestní oznámení podal, tak takovou neoficiální informaci jsem opravdu dostala,“ řekla Právu v úterý Kovářová. „To opravdu byl jeden z důvodů, proč jsem rezignaci podala,“ uvedla dále.

Stejné obvinění vznesl na webu Politikon a několika dalších Zdeněk Jemelík ze spolku Šalamoun. Spolek v minulosti inicioval několik podnětů na stížnost pro porušení zákona, které byly ministry spravedlnosti podány, v listopadu také vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby Pospíšila odvolal kvůli údajnému selhání v kauze Čunek.

„Povídá se, že před časem si (Pospíšil) zajel za nejmenovanou krajskou státní zástupkyní a vyjednával s ní podání trestního oznámení na exministryni Danielu Kovářovou kvůli jejímu rozhodnutí o dočasném přerušení trestu ods. Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi,“ napsal Jemelík v textu, který byl rozeslán i médiím.

Na dotaz Práva však své výroky korigoval. „Nemám to prokázané. Já jsem s tou státní zástupkyní nemluvil, jsou to zprávy z druhé ruky,“ uvedl Jemelík.

Ministr Pospíšil označil všechna obvinění za drby. „Tím mě dostáváte morálně na úroveň paní Kovářové,“ ohradil se s tím, že příslušné krajské státní zastupitelství zhruba dva roky nenavštívil.

„Neznám jediného státního zástupce v Královéhradeckém kraji a nikdo z mých lidí, pokud já vím, v Hradci nejedná,“ podotkl Pospíšil. „Kdybych chtěl podat trestní oznámení, tak ho podám za úřad oficiálně, k osobní iniciativě nemám důvod,“ dodal ministr.

„Pan ministr tu v této kauze nebyl. Žádné trestní oznámení podáno nebylo,“ uvedla státní zástupkyně Anna Jahodová, která je vedením královéhradeckého krajského státního zastupitelství dlouhodobě pověřena.

Chystalo se odvolání Kovářové

Kovářová jako ministryně navíc podle Jahodové jednala v souladu se zákonem, když Blažkovi s Tesárkem přerušila výkon trestu. Dohady o chystaném trestním oznámení jsou podle ní pouhé spekulace.

„Jestli se naráží na její propuštění těch dvou zločinců, tam je samozřejmě spousta kroků, které vyvolávají otazníky, které jsou mimořádně nestandardní, to ano. Nevidíme tam ale nezákonnost. Takže by nás ani nenapadlo podávat nějaké trestní oznámení,“ podotkl také náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer, který je v resortu nadřízeným Kovářové.

I on odmítá, že by se jakéhokoli jednání se státními zástupci účastnil. Zároveň potvrdil, že chtěl Pospíšilovi ještě tento měsíc navrhnout odvolání Kovářové, ovšem kvůli nedostatkům ve vedení Justiční akademie.

„Já jsem chtěl projednat její pochybení na radě Justiční akademie. Na základě toho projednání jsem chtěl potom panu ministrovi navrhnout její (Kovářové) odvolání z funkce,“ připustil Melzer s tím, že rada měla zasedat 17. prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám