Hlavní obsah

Pospíšil nechce kvůli třem týdnům života Sněmovny zahodit občanský zákoník

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil v pondělí připustil, že po fiasku z minulého týdne si není jistý, budou-li poslanci jeho strany hlasovat pro rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, jak rozhodlo páteční jednání výkonné rady ODS. On sám volby podporuje, ale chce nejprve dokončit projednávání některých zákonů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil.

Článek

Pospíšil České televizi potvrdil, že pro ODS představují předčasné volby nejlepší řešení, zopakoval ale, že rozpuštění Sněmovny, které k předčasným volbám vede, chce jeho strana odložit až do schválení některých zákonů. Například občanského zákoníku či zákona o obnovitelných zdrojích energie.

„My říkáme: předčasné volby ano, ale nejdříve potřebujeme ukončit některé projekty, které by jinak spadly pod stůl, a na předním místě občanský zákoník. Byla by hloupost hodit deset let práce do koše kvůli tomu, aby předčasné volby byly o tři týdny dříve,“ řekl v ČT Pospíšil.

„Určitě si nebudete myslet, že když jsem na občanském zákoníku šest let pracoval a je to tak trochu moje dítě, že ho teď používám jako krycí manévr, jak odložit předčasné volby,“ uvedl místopředseda ODS. Podle něj by měl prezident Miloš Zeman rozpustit Sněmovnu v polovině září. „To by nebylo žádné zdržování,“ řekl Pospíšil. Předčasné volby by tak byly v polovině listopadu.

Volby do konce října, opakuje ČSSD

ČSSD ale chce předčasné volby koncem října. „Je to termín, který je zvládnutelný a který umožní příští vládě zasáhnout do sestavování rozpočtu na příští rok,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Může se stát, že bude mít nějaký poslanec závažný zdravotní problém a nebude se moci dostat do Sněmovny. Mám ale potvrzeno, že všichni poslanci budou v úterý 20. 8. na místě a budou hlasovat pro,“ řekl Tejc.

Pospíšil, který by konec Sněmovny rád oddálil, ale mluví opatrněji. „Po zkušenostech se dvěma poslanci za ODS se trochu bojím říci, jak budou hlasovat naši poslanci. Doufám, že absolutní většina poslanců ODS uposlechne rozhodnutí výkonné rady ODS a podpoří předčasné volby. Jiné rozumné řešení než parlament rozpustit není,“ řekl Pospíšil.

Reklama

Související články

Volby co nejdřív? Politici šlápli na brzdu

Po krachu koaliční stojedničky a neúspěchu Rusnokovy vlády ve Sněmovně se letním politickým hitem staly bleskové předčasné volby. Stačilo ale jen pár dnů...

Výběr článků

Načítám