Hlavní obsah

Pospíšil: lidé kolem Němce mě sledovali, když jsem začal rušit podezřelé tendry

Praha

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) hodlá prošetřit informace, že byl sledován detektivem, kterého měl najmout Ladislav Veselý, koncipient z advokátní kanceláře spoluvlastněné bývalým ministrem Pavlem Němcem. Pospíšil řekl v pátek Radiožurnálu, že údaje o něm zřejmě pocházely od jeho bývalé ochranky.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

"Neměl by být zvyk, že lidé z okruhu bývalého ministra nechávají sledovat aktuálního ministra ve chvíli, kdy začne rušit podezřelé tendry a dělat pořádek na ministerstvu," řekl Radiožurnálu Pospíšil.

Podle Mladé fronty Dnes se Veselý obrátil na detektiva s objednávkou na získání informací z Pospíšilova soukromí. Veselý byl údajně ochoten za takové informace platit desetitisícové částky.

"O koho vám jde, o Pospíšila?" ptal se na jedné schůzce detektiv. "No jasně. Mě zajímá, abychom měli zdokumentované, s kým se stýká," odpověděl Veselý na nahrávce ze skryté kamery.

"Samozřejmě se budu s celým případem chtít seznámit. Pokud se ukáže, že to jsou přesné informace z mého itineráře, tak budu zkoumat, odkud ode mě odešly," řekl ke zjištěním Pospíšil s tím, že informace zřejmě pocházejí od ochranky, která ho hlídala v době, kdy byl ministrem v Topolánkově vládě.

Soukromá iniciativa

Veselý na schůzkách zásadně mluvil v množném čísle a tvrdil, že se musí o všech klíčových rozhodnutích poradit. Při konfrontaci s nahrávkou ale tvrdil, že šlo o jeho soukromou iniciativu a exministr Němec s ní nemá nic společného.

Podle Veselého mu sledování nabídl sám soukromý detektiv. "Toho člověka jsem neznal a dodnes nevím, jak se jmenuje... Přišel s tím, že by byl schopen zajistit publikované informace, prý za 30 000 korun na den," napsal Veselý ČTK ve svém vyjádření. Nabídku prý dostal dvakrát, v obou případech ji odmítl. Podle něj pak odmítnutý detektiv celou věc za peníze poskytl MfD.

Veselý jedním z "rychlostudentů"

Veselý připustil, že k Pospíšilovi pociťoval jisté antipatie v době, kdy jako děkan plzeňské právnické fakulty zpřístupnil médiím seznamy studentů, kteří byli podezřelí z nestandardního studia a mezi nimiž bylo i jméno Veselého. Na základě toho se tedy začal zajímat o to, jaký je vztah mezi tehdejším děkanem a známým televizním moderátorem, který ve svém pořadu podle Veselého dával Pospíšilovi a informacím o skandálu na plzeňské fakultě "extrémní prostor".

"Advokátní kancelář (Němec, Bláha & Navrátilová) a její společníci důrazně opakují, že se od takového jednání distancují a jednání zaměstnance hodlají přísně postihnout podle zákoníku práce, jakmile budou mít k dispozici potřebné informace a podklady," napsal Němec.

Zrušené zakázky

Televize Prima, která se případem také zabývala, však upozornila, že na schůzkách s detektivem právník vždy mluvil v množném čísle a zmiňoval, že postup musí probírat se zadavatelem úkolu.

Prima uvedla, že sledování ministra spravedlnosti se Veselý snažil domluvit na začátku srpna s tím, že stojí o informace, které by Pospíšila mohly kompromitovat.

"Pokud si dobře vzpomínám, šlo v srpnu o zrušení zakázek, které byly z našeho pohledu podezřelé a byly vypsány za bývalé ministryně (Daniely) Kovářové," řekl Pospíšil na dotaz, jaké aktivity vyvíjelo jeho ministerstvo právě v srpnu. Ministr dodal, že rušení se týkalo také zakázek advokátní kanceláře, kterou spoluvlastní Němec.

Pospíšil v létě podnikl několik kroků, kterými omezil spolupráci svého úřadu s Němcovou advokátní kanceláří. Zrušen byl například tendr na provozování elektronického systému domácího vězení, který vyhlásila předchozí ministryně Daniela Kovářová. Pravidla tendru se podle Pospíšila měnila v neprospěch státu a do řízení vstoupila Němcova advokátní kancelář. Premiér Petr Nečas tehdy prohlásil, že ministerstvo je potřeba "odněmcovat" a exministr Němec označil věc za osobní mstu.

"Nenávist Jiřího Pospíšila ke mně zjevně nezná mezí," uvedl někdejší šéf Unie svobody-DEU.

Reklama

Výběr článků

Načítám