Hlavní obsah

Poslankyně zelených zvažují, že nepodpoří rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková uvažují o tom, že nepodpoří návrh státního rozpočtu na příští rok. Vadí jim zejména situace ve školství a dopravě. Informaci potvrdily v pátek Novinkám. Podobně se vyjádřily již pro čtvrteční Právo.

Článek

"Přemýšlím o tom (o nepodpoře návrhu státního rozpočtu)," řekla Novinkám Jakubková s tím, že důvodů je více. Vadí jí například nedostatek peněz na školství.

"Vzdělávání je pro naši zemi prioritou a nemělo by být takovým problémem najít na něj pár miliard," dodala.

"Roli hraje také nedostatek informací a komunikace ohledně ministerstva školství. Ta je slabá. Chápu, že ministr Bursík má toho nyní na starosti strašně moc, ale jedná se o důležitou věc. Je důležité, aby ministerstvo nebylo vyčleněno z vlivu zelených," poznamenala.

S kritikou Bursíkova postupu na ministerstvu školství přišli v pátek i exnáměstek bývalé ministryně Dany Kuchtové Martin Tichý a ministryně sama.

Problémem je i doprava

Poslankyně je rovněž nespokojená například se situací ve Státním fondu dopravní infrastruktury, pod kterým podle ní směřují peníze na stavby silničních komunikací, přestože některé projekty byly pozastaveny.

Vadí ji například i to, že rozpočet směřuje velké finanční prostředky na výstavbu dálnic a opomíjí železnice, které jsou prioritou zelených. Jakubková tvrdí, že o svých výhradách k dopravní politice vlády již delší dobu informuje ministra Aleše Řebíčka (ODS). Na její podněty ale prý nereagoval.

"Nevidím to tak dramaticky," reagoval na situaci v poslaneckém klubu své strany předseda zelených Martin Bursík. Koaličním partnerům prý zatím postoj Zubové a Jakubkové nevysvětloval.

Zubová: Ultimátum vládě nedávám

Podobné pochyby má i její kolegyně Zubová. Zelení mají podle ní velký problém například s "porcováním medvěda", jí osobně by také dělala problémy oblast školství. "To, že mám já osobně problém s rozpočtem je pravda. Já jsem to avizovala již dříve," řekla Zubová. "Ta je podle mě podfinancována," řekla.

"Pokud z toho ale vyvozujete nějaké ultimátum vládě, tak to nedělejte. Po druhém čtení zasedne náš klub a domluvíme, jak budeme hlasovat ve třetím čtení.

Vyloučila, že by uvažovala o vyjádření nedůvěře Topolánkově vládě. "Chtěla bych jen, aby, až dojde na hlasování o nedůvěře vládě, bylo jasno, kdo obsadí chybějící ministerská místa a pro koho hlasuji," poznamenala. Pokud ministři do hlasování vybráni nebudou, chce alespoň harmonogram do kdy se tak stane.

"Předpokládám, že zelení a lidovci poskytnou nějakou záruku v tomto smyslu," dodala.

Ve straně je podle ní trochu napjatá situace. "Je to tím, že je v ní hodně inteligentních osobností, kteří mají pocit, že jsou málo slyšeny. Je to pro mě situace, kteoru vnímám velmi smutně," poznamenala Zubová.

Šojdrová: Věřím, že za jejich postojem nejsou osobní zájmy

Předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová věří, že ve váhání obou poslankyň Strany zelených nehrají roli osobní zájmy při obsazování ministerstva školství. O rozpočtu či bytí a nebytí vlády nejde podle Šojdrové rozhodovat podle principu "buď tam budu já, nebo nebude vláda".

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová vnímá postoj obou zelených poslankyň negativně, na vyjádření výhrad k rozpočtu měly podle ní dost času v předchozích fázích projednávání tohoto klíčového zákona. "Přála bych si, aby si to ještě rozmyslely. Musí si uvědomit, že se jednou daly do války s touto koalicí, a uprostřed boje se neutíká," uvedla Němcová.

ČSSD chce sebrat peníze z medvěda na školství

Rozpočtový výbor ve středu doporučil, aby Sněmovna rozdělila dvě miliardy korun na regionální projekty. Na rozdíl od tzv. poslaneckých pomníčků ale výbor nedoporučil návrh na přidání 3,5 miliardy do školství.

To v pátek kritizovala ČSSD, která chce přesunout peníze z "porcování medvěda" na školství. Chce jednat především s komunisty a Stranou zelených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám