Hlavní obsah

Poslanecký náhradník ANO si srovnal daně na poslední chvíli

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politiky hnutí ANO na Vysočině dostihla vlastní minulost. Nejdříve dvojka vysočinské kandidátky Miloslav Bačiak odstoupil kvůli sporům o to, zda nabyl titulu RSDr. a zda byl na vojně politrukem. Teď se provalilo, že jeho náhradník Jan Sobotka neměl ještě minulý týden vyrovnané daně za uplynulý rok. Navíc splácí desítky tisíc Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prvního zasedání Poslanecké sněmovny v novém složení se nezúčastnil Bačiak ani Sobotka

Článek

Sobotka v pondělí obě informace osobně potvrdil deníku Právo. Chybu ohledně daní prý má na svědomí jeho účetní. Zda kvůli tomu bude předávat poslaneckou štafetu dalšímu na kandidátce, však zatím říci nechtěl – čeká na výsledek jednání s vedením hnutí.

Krajský předseda hnutí ANO 2011 z Vysočiny Jan Sobotka je 35letý podnikatel v oblasti informačních technologií ze Žďáru nad Sázavou. V oboru působí podle svých slov devět let a zabývá se vším kolem počítačů včetně poskytování internetu.

„Daně mi dělá účetní a ta ten papír založila a zapomněla na něj. Zjistil jsem to až na základě telefonátu z vedení ANO, které tu informaci dostalo od novinářů v Jihlavě při příležitosti besedy s občany,“ řekl Právu Sobotka. Jak zdůraznil, nápravu zařídil hned 21. listopadu. Nyní je srozuměn s tím, že ho sedmiměsíční zpoždění bude něco stát, ale dodal: „Nikoho jsem neokradl. Skončil jsem ve ztrátě, sice velmi mírné, ale ve ztrátě. Byly nějaké investice.“

U pojišťovny má splátkový kalendář

Jiné problémy prý nemá. „Nechal jsem si vystavit potvrzení z celního úřadu, od sociálky, z finančního úřadu ho budu mít v úterý odpoledne. Dluh mám jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale na ten mám sjednaný splátkový kalendář a splácím,“ řekl v pondělí poslanecký náhradník. Uvedl, že dluhy na zdravotním pojištění ve výši několika desítek tisíc korun vznikly před dvěma či třemi lety v důsledku druhotné platební neschopnosti.

„Okamžitě jsem se k nim přihlásil, splátky jsme ale stanovili na minimum, takže to dosud vyrovnávám,“ vysvětlil. Svoje pochybení nevnímá Sobotka jako tak závažné, aby bylo nutno složit poslanecký mandát. Ten na něj přešel jako na trojku kandidátky dodatečně, když dvojka vysočinské kandidátky Bačiak odstoupil. Jak ale Sobotka upozornil, o celém svém případu bude ještě jednat s vedením ANO.

Poslanecký slib Sobotka v pondělí neskládal a Bačiak nebyl přítomen. Bačiak těsně před volbami slíbil, že pokud bude zvolen, ze Sněmovny okamžitě odstoupí. [celá zpráva]

Jak už minulý týden napsalo Právo, svoji notářsky doloženou rezignaci Bačiak zaslal podle zákona kanceláři předsedy Sněmovny. Nový šéf dolní komory ale bude teprve zvolen, takže rezignace nabyde platnosti až poté. Bačiakův náhradník doplní dolní komoru (a složí poslanecký slib) dodatečně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám