Hlavní obsah

Poslanecká nabídka Brožové vyvolala v ČSSD rozruch

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v úterý potvrdil, že s herečkou a zpěvačkou Kateřinou Brožovou hovořil o její možné kandidatuře v předčasných volbách do Sněmovny. Možná kandidatura Brožové přitom v rámci ČSSD vyvolala rozruch, reakce sahají od pochvalných po značně rezervované.

Článek

„S paní Brožovou jsem o tom trochu hovořil,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf ČSSD Jiří Paroubek. Celou záležitost podle něj projednal ústecký krajský výbor ČSSD.

„Paní Brožová je osobnost české kultury, vynikající herečka, velmi dobrá zpěvačka, je to dáma, která má názory podobné názorům ČSSD,“ doplnil. Podle Paroubka bude Brožová jednou z osobností, která „pomůže oživit kandidátku“.

Jak zjistilo Právo, možná kandidatura Brožové se probírala na úterní schůzi poslaneckého klubu ČSSD. Podle jednoho z poslanců bylo jednání bouřlivé. Paroubek na závěr představitelům soc. dem a zákonodárcům doporučil na téma Brožová mediální zdrženlivost.

Místopředsedové: měla by projít primárkami

Právo se zeptalo také místopředsedů ČSSD, co možné kandidatuře Brožové říkají.

„Paní Brožovou blíže neznám. Znám ji z televizních obrazovek, tak jako ostatní diváci, ale neznám její politické názory. Myslím, že by nejprve měla hovořit se členy soc. dem. a měla by projít primárkami, tak jako všichni ostatní kandidáti ČSSD. Nemyslím si, že by kdokoli z kandidátů měl mít nějaká privilegia,“ reagoval místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Milan Urban uvedl: „Nemám s tím vůbec žádný problém, je to ale věc příslušných krajů, kde se sestavují kandidátní listiny. Pokud Kateřina Brožová chce zastupovat soc. dem. a pokud ji lidé v příslušném kraji nominují, tak já budu jenom rád.“

Rezervovaněji se vyjádřil jeho kolega Zdeněk Škromach. „U celebrit je to vždy otázka diskutabilní. Musí se k tomu najít vůle strany a stranických orgánů a na druhé straně pro ni je to otázka, zda bude nejen lídrem pro volby, ale zda bude i počítat s tím, že bude odvádět i dost nelehkou poslaneckou práci,“ uvedl. Škromach považuje za důležité, že stejně jako k jiným stranám se i k soc. dem. hlásí známé tváře.

Lubomír Zaorálek Právu sdělil, že Brožovou, na rozdíl od hokejisty Jiřího Šlégra, který také nabídku kandidovat dostal, osobně nezná. „Spíše znám pana Šlégra, se kterým jsem měl možnost vícekrát mluvit, už dlouho se zajímá i o některé programové záležitosti.“ Těžko se mi to posuzuje, protože vlastně nevím, v jaké oblasti by chtěla paní Brožová pracovat,“ doplnil.

Poslanci se diví

Podle ústeckého poslance Vlastimila Aubrechta nebyla nabídka Brožové ve straně probrána. „Trošku mne to překvapuje, protože dřívější zvyk byl jiný. Nejdříve se to prodiskutuje, pak se to zveřejňuje, a ne obráceně,“ sdělil včera Právu.

Aubrecht doplnil, že podle jeho osobní zkušenosti je nebezpečí v tom, aby region přijal někoho, kdo pochází od jinud. „Třeba Šlégr, to je fantastické, je místní, Kateřina Brožová je Pražačka. To jsme si vyzkoušeli v různých senátních volbách. Když jsme přivezli někoho zvenku, tak jsme dopadli katastrofálně,“ uvedl Aubrecht.

Jeho poslanecký kolega z Ústeckého kraje Jaroslav Krákora upozornil, že každý kandidát musí projít nejprve okresní konferencí. „Jestliže projde, není co řešit. Nemám proti tomu nic, všichni máme stejné možnosti,“ řekl Právu Krákora. Dodal ale, že by se cítil zklamaný, kdyby Brožová byla na kandidátce před ním. Argumentuje tím, že sám už má za sebou kus práce.

Také jeho poslanecká kolegyně Marcela Mertinová uvedla, že Brožovou by musela schválit ústecká ČSSD. Poukázala také na to, že Brožová není z kraje. „Když chce někdo kandidovat za politickou stranu, tak by měl být jejím členem,“ doplnila. Brožová členkou ČSSD není.

Také členka ústeckého krajského výkonného výboru soc. dem. Olga Hrebičková Právu řekla, že nabídka Brožové nebyla ve straně zatím řádně projednána. Šéf krajské soc. dem. Petr Benda se podle ní o takové možnosti před měsícem pouze zmínil. „Jsem z toho rozpačitá. To, že nám pomáhala v kampani, ještě není kvalifikace pro kandidaturu,“ sdělila Právu.

Pokud by Brožová chtěla skutečně kandidovat, její osud by měla v rukou právě ústecká ČSSD. Nejprve by ji musela navrhnout některá z okresních konferencí, celou ústeckou kandidátku do Sněmovny by pak schvalovala krajská konference.

Konečné slovo za celou republiku má v soc. dem. předsednictvo a následně ústřední výkonný výbor. Ve volbách v roce 2006 bylo za Ústecký kraj zvoleno šest poslanců ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám