Hlavní obsah

Poslanec VV Petr Skokan: Holčina se ve mně hodně spletla

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec věcí veřejných Petr Skokan v rozhovoru pro Právo odmítl, že by byl snadnou obětí a chtěl podpořit puč ve VV, jak si údajně exšéfka klubu strany Kristýna Kočí myslela.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Petr Skokan přichází na jednání VV

Článek

Kristýna Kočí s vámi počítala jako s člověkem, který si kvůli korytu bude chtít udržet poslanecký mandát, a naznačila, že byste se mohl přidat k přeběhlíkům. Co si o tom myslíte?

To se přepočítali, protože ani neproběhl kontakt, abych s nimi spolupracoval na jiném projektu. Šel jsem ze strany, která měla desetinásobně vyšší preference (ODS), do strany, která je měla desetinásobně nižší. Šel jsem do nejistoty bez možnosti být nominován do velkých politických funkcí.

Šel jsem kvůli nějakým ideálům a od začátku krize jsem dal najevo svoje postoje. Ta holčina má problémy a reagovat na ni nebudu. Pro mě jsou důležití voliči a nejsem skokan v pejorativním smyslu slova. Nechápu, proč si myslela, že bych já zrovna přeskočil. Možná životní nezkušenost a nezralost jí vnukla myšlenku, aby si mě takto vyhodnotila. Ale to se slečna hodně spletla a i ti další, kdo se mnou počítali.

Takže jste o tom neuvažoval?

Jméno Skokan může znít někomu, že někam skáču, ale slovo Petr, jak mi vysvětlila jedna vědma, je z řečtiny a znamená to skála. Nejsem někdo, kdo by hopsal sem a tam, jsem ve svých názorech i činech docela stabilní a dají se předpokládat. Budiž to pro Kočí ponaučením, moc se v lidech nevyzná.

Pokud by se potvrdilo, že to bylo řízené ODS, byl byste tím jako bývalý občanský demokrat překvapen?

Hodně by mě to překvapilo a byl bych z toho v šoku. To se mezi partnery nedělá. To je, jako bych chodil po nespokojených členech ODS – a je jich tam celá řada – a říkal jim: hele, pojď za mnou do VV, tam je skvěle, jsou tam sympatičtí mladí lidé a dostaneš funkci.

Aby to snad někoho nenapadlo, tak jsem hned první večer, co krize nastala, usiloval o rozhovor s premiérem a šéfem ODS Nečasem. Ptal jsem se na to, když jsou média plná toho, že přestupují čtyři naši poslanci do ODS a TOP 09, zda to není aktivita občanských demokratů.

Nečas mě do telefonu ubezpečil, že v žádném případě s tím nemá ODS nic společného a že žádné rozhovory neproběhly. Když s někým mluvím, tak nemám důvod mu nevěřit, a Petr Nečas patřil k těm nejslušnějším lidem v ODS.

Myslíte si, že by Kočí měla být poslankyní?

Pro mě má hodnotu zachování morální integrity a to si musí vyhodnotit ona. Chodit někde a nemoci se nikomu podívat do očí musí být hodně těžké. A je mi takových lidí líto.

Neohrožuje nahrávka stabilitu vlády, když z nahrávky vyplývá, že šéf poslanců ODS Tluchoř se snaží sehnat přeběhlíky?

Kočí selhala. Ale kdyby takto měl jednat předseda poslaneckého klubu jakékoli strany, tak to je těžký kalibr a takto se zkušený politik nemůže chovat. K čemu to vede? S tím se nedá vytvořit žádná hodnota. To aby nás znechucení voliči hnali klacky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám