Hlavní obsah

Poslanec Tejc z ČSSD by znárodnil povinné ručení

Právo, Novinky, jas, ada, nig, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc ve středu při projednávání novely zákona o pojišťovnictví, která stanovuje povinnost pojišťoven přispívat hasičům na obnovu techniky, zmínil, že v budoucnu by mohla povinné ručení vybírat namísto pojišťoven jediná, státem vlastněná instituce.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Článek

"Pojišťovny, tak jak jsme zaznamenali v minulých dnech, chtějí zdražit bez ohledu na toto (příspěvek hasičům, pozn. red.)," konstatoval Tejc v debatě. [celá zpráva]

Tejc následně přišel s myšlenkou faktického zestátnění povinného ručení. "Já osobně jsem stoupencem toho, abychom skutečně tento neefektivní systém, dojde-li ke zdražení, do budoucna proměnili a debatovali např. o tom, že by pojištění mohla poskytovat jedna státní instituce či státní podnik a mohlo by dojít ke snížení tohoto povinného ručení, této ceny," dodal.

Nyní povinné ručení poskytují soukromé pojišťovny. Česká kancelář pojistitelů má v současnosti 14 členů a funguje od roku 2000. Kritici přijaté normy očekávají, že pojišťovny promítnou povinnost dalších odvodů do zvýšení sazeb pro občany.

Pojišťovny prý nehrají fér hru

"Problém současné úpravy vidím v tom, že každý rok se v posledních deseti letech vybralo o deset miliard více, než se vydalo na výplatách škod. Konkrétně vybraná částka je kolem 20 miliard pojistného a deset miliard výplaty," uvedl Tejc později pro Právo.

Pojišťovny podle něj nehrají s veřejností fér hru, když říkají, že je pojištění ztrátové, a chtějí proto povinné ručení zdražit. "Pokud je ten systém skutečně ztrátový, tak by pojišťovny tuto službu neposkytovaly. A především, pokud je ten systém tak neefektivní, že dokáže dokonce při takovém rozdílu příjmů a výdajů generovat ztráty, byť rozumím tomu, že existují indexy propočtů rizik do budoucna, tak to znamená, že dojde-li ke zdražení povinného ručení, budeme muset přejít k jinému systému," vysvětlil.

Pokud by skutečně došlo ke zdražení povinného ručení, sám Tejc prý bude v příštím volebním období uvažovat o tom, že by Česká republika přestoupila na systém pojištění na státním principu. Každoročně by se tak podle něj vybrala částka, která odpovídá skutečným nárokům.

"Například Česká pošta by mohla, jako státní podnik, být organizátorem takového systému pojištění a jsem přesvědčen, že by to umožnilo snížení ceny povinného ručení možná až o čtvrtinu či i o třetinu," nastínil.

Ministerstvo: Je to mylná představa

Tejcova představa, že monopolní provozování pojištění snižuje provozní náklady, je podle ministerstva financí mylná. „Tím, že pojištění není vystaveno tržnímu prostředí, nic nenutí jeho provozovatele k hospodárnosti. U monopolu často dochází k nehospodárnému rozšiřování činností, které jsou mnohdy nadbytečné,“ řekl Novinkám mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Zdůraznil, že až do roku 1999 provozovala toto pojištění bývalá státní pojišťovna a o žádné efektivitě se nedalo hovořit. „Pojišťovna pouze inkasovala pojistné a vyplácela pojistná plnění. Přitom neexistovaly žádné efektivní instituty, které by přinutily držitele vozidel řádně plnit své povinnosti, mimo povinnosti předložit při kontrole policii ústřižek složenky o zaplacení pojistného,“ uvedl.

Argumentoval také případnou neslučitelností s evropskými zákony. Ty podle něj v žádném případě nepočítají s provozováním tohoto pojištění jednou pojišťovnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám