Hlavní obsah

Poslanec Šulc za devatenáct dnů vydělal půl miliónu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála 470 tisíc korun za devatenáct dnů v práci. I na takové peníze si může přijít český poslanec. Příkladem je Jiří Šulc (ODS), který byl dříve hejtmanem Ústeckého kraje a do Sněmovny nastoupil před pěti měsíci coby nováček.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Jiří Šulc

Článek

Pobírá základní plat 58 944 korun a nedaněné paušální náhrady 34 700 korun měsíčně. Celkem tedy 468 220 za pět měsíců. To vše za 19 dnů, po kterých byl od květnových voleb ve Sněmovně přítomen. Není totiž jako jediný z poslanců členem žádného sněmovního výboru, podvýboru, komise ani delegace.

Aby plnil své povinnosti, stačí mu docházet jen na plenární zasedání Sněmovny. Nutno dodat, že ani jednou nechyběl. Dokonce jednou písemně interpeloval ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na téma regionálních operačních programů.

Šulcova neúčast v orgánech parlamentu mu tedy dává dost času na to, aby se věnoval dobře placenému „vedlejšáku“ – funkci uvolněného radního v Ústeckém kraji. Za tu bere dalších 63 tisíc měsíčně. Dohromady za pět měsíců 315 tisíc.

„Myslím, že to není můj problém, je to problém mého poslaneckého klubu,“ řekl Šulc Právu s tím, že klub prý neuznal jeho politické kvality. „Opakuji, že jsem byl sedm let primátor a osm let hejtman,“ dodal poslanec. Díky těmto kvalitám prý chtěl zasednout v hospodářském nebo rozpočtovém výboru, ale klub mu to neumožnil.

Nechce být za pitomce

Nezařazení poslance do sněmovních orgánů ale vidí jako problém šéf klubu ODS Petr Tluchoř. „Určitě to není v pořádku, je to dokonce v zákonu o jednacím řádu, že poslanec je zařazen ve výboru,“ připustil na dotaz Práva Tluchoř.

Pětiměsíční absenci Šulce na práci některého z výborů přičítá šéf klubu tomu, že „v první volbě nedošlo ke sladění jeho zájmu a počtu míst, která má ODS v jednotlivých výborech“.

Podle Tluchoře by prý ale tato situace už neměla dlouho trvat a klub se se svým členem určitě dohodne, aby mohl být na příští schůzi komory do nějakého výboru zařazen. Poslední letošní schůze Sněmovny začne 6. prosince.

Šulc tvrdí, že v klubu ODS platí princip „seniority“. „Takže mají přednost poslanci, kteří ve Sněmovně už sedí několik let, a mladí nemají šanci,“ uvedl dvaapadesátiletý poslanec. Prý ze sebe ale nehodlá dělat pitomce, aby se nechal zařadit třeba do zemědělského nebo zahraničního výboru, když těmto věcem vůbec nerozumí.

Povoláním je stavební inženýr. „Já se omlouvám, ale za naprostého pitomce tady být nechci,“ uvedl Šulc s tím, že je ochoten být pouze ve výboru, jehož činnost má smysl. Sněmovna v tomto volebním období zřídila šestnáct výborů.

Další kancelář nezřídil

Kvůli tomu, že je uvolněným členem rady kraje, nepovažoval za nutné zřizovat si ve volebním obvodu poslaneckou kancelář, na kterou má každý zákonodárce nárok a jejíž provoz hradí komora. „Šetřím tím peníze,“ uvedl Šulc, který má nárok na kancelář s měsíčním nájmem 22 tisíc.

Původně prý uvažoval, že by si kancelář zřídil, ale když má v regionu kancelář jako radní a také jako šéf výboru regionální rady, kam za ním chodí voliči, považoval zřizování další kanceláře za zbytečné. Další poslanecké benefity ale čerpá.

V Praze si našel bydlení, za které Sněmovna platí pronajímateli měsíčně 17 tisíc korun. V srpnu pak Sněmovně naúčtoval 15 600 korun za své webové stránky. Připadá si tedy Šulc jako poslanec na plný úvazek? „Mohu si dovolit na tuto otázku neodpovědět,“ řekl Právu a dodal: „Svou práci si plním.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám