Hlavní obsah

Poslanec Schwippel vystoupil z ODS

Právo, Novinky, ada, nig
Aktualizováno

Poslanec ODS Jan Schwippel ukončil v pátek své členství ve straně. Svůj rezignační dopis předal předsedkyni místního sdružení v Zadní Třebáni, kde byl členem. Jako důvod pro Právo uvedl, že byl tento týden vyzván oblastní radou k odchodu, neboť kandiduje za Železného Libertas.cz do Evropského parlamentu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Schwippel

Článek

Poslanec rovněž nechce, aby místní sdružení, které by jej zřejmě nevyloučilo, přišlo o licenci. [celá zpráva]

"V žádném případě nechci rozhodovat o členství nebo nečlenství jiných lidí," řekl Právu Schwippel.

Posledním důvodem je podle Schwippela fakt, že již pro sebe nevidí v ODS prostor pro prosazování idejí, kvůli nimž do stany vstupoval.

Schwippel hlasoval spolu s Vlastimilem Tlustým pro vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka. Na rozdíl do Tlustého, který se rozhodl své členství v ODS pouze pozastavit, Schwippel stranu opustil. [celá zpráva]

Oba poslanci se objevili na kandidátce hnutí Libertas.cz pro volby do Evropského parlamentu. Tlustý bude lídrem kandidátky, Schwippel figuruje na třetí pozici, za Vladimírem Železným, který českou odnož hnutí Libertas pomáhal založit.

Vzhledem k tomu, že místní sdružení ODS v Zadní Třebáni má pouze pět členů a jeho předsedkyní je Schwippelova matka, bylo nepravděpodobné, že by poslance ze strany vyloučilo. V takovém případě by mu však zřejmě hrozilo zrušení, neboť k vyloučení jak Schwippela, tak Tlustého vyzvalo místní organizace vedení strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám