Hlavní obsah

Tlustý pozastavil členství v ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník
Aktualizováno

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý pozastavil své členství ve straně. Řekl, že tím vytvořil situaci, kdy rakovnická organizace nemusí být zrušena. "Je to moje reakce na hrozby vedení strany," uvedl. Dokdy bude jeho členství pozastaveno, se podle něj v takovém aktu neuvádí.

Foto: Perr Horník, Právo

Vlastimil Tlustý

Článek

K vyloučení Tlustého vyzvalo rakovnické občanské demokraty širší vedení strany. Pokud by tak místní organizace neučinila, hrozilo by jí zrušení. Již minulý týden vyzvala Tlustého a Jana Schwippela k opuštění strany i Sněmovny regionální rada ODS ve středních Čechách. Místní ODS se bude budoucností Tlustého ve straně zabývat 9. dubna [celá zpráva].

Ohledně Tlustého vyloučení se v pondělí vyslovil i šéf rakovnické ODS Zdeněk Nejdl. "V současné době ano, protože si myslím, že to nebylo dobré vůči ODS, vůči předsednictví EU, vůči občanům," odpověděl Nejdl na dotaz Práva, zda je pro poslancovo vyloučení. [celá zpráva]

Loni přitom rakovnické sdružení Tlustého setrvání ve straně podpořilo. O jeho vyloučení se tehdy snažilo vedení strany kvůli poslancově úloze v kauze stranického kolegy Jana Moravy. [celá zpráva]

O Schwippelovi rozhodne "rodinné sdružení"

Nejistou budoucnost v ODS má i druhý z rebelů - Jan Schwippel. Jeho místní sdružení v Zadní Třebáni totiž vede jeho matka, která nevidí důvod, proč syna ze strany vylučovat. Schippelová tvrdí, že se její syn zachoval ohledně vyslovení nedůvěry vládě správně a hlasoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Třebáňská organizace navíc čítá pouze pět členů, a členové oblastní rady ODS o ní hovoří jakožto o "rodinném sdružení". [celá zpráva]

O Schwippelovi má v úterý jednat oblastní rada ODS v Berouně. Její místopředseda Tomáš Havel řekl, že nemá informace o tom, že by se Schwippel chystal učinit stejný krok jako Tlustý. Havel si však není jist tím, co pozastavení členství znamená a zda takový institut vůbec existuje. "To je jako chytrá horákyně," komentoval Tlustého rozhodnutí.

Vlastimil Tlustý

Zakládající člen ODS, v letech 1992 až 2010 byl nepřetržitě poslancem. Od roku 1998 působil jako stínový ministr financí ODS, kdy společně se slovenskými ekonomy a Richardem Sulíkem pracoval na koncepci rovné daně.

Ministrem financí se stal v první Topolánkově vládě v roce 2006. Do koaličního kabinetu o několik měsíců později se už nedostal. Navíc ODS odmítla realizovat jeho daňové reformy obsahující takzvaný státem zaručený příjem.

Na konci roku 2016 ho Piráti požádali o aktualizované výpočty základního nepodmíněného příjmu.

Tlustý se Schwippelem hlasovali minulý týden proti vládě. Sněmovna tak i díky jejich hlasům vyslovila kabinetu Mirka Topolánka nedůvěru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám