Hlavní obsah

Poslanec Doktor opustí ODS, nestal se ministrem, křeslo má jeho rival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec ODS Michal Doktor opustí ODS. Své rozhodnutí by měl ve středu oficiálně oznámit na tiskové konferenci. Důvodem je nespokojenost s výběrem nového ministra průmyslu a opakované vyjádření nedůvěry ze strany vedení strany. O Doktorovi se spekulovalo jako o možném kandidátovi. Ministrem se nakonec stal Doktorův kolega z jihočeské ODS Martin Kuba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Michal Doktor (ODS)

Článek

Samotný odchod z ODS přímo nepotvrdil, ale ČTK řekl, že si je vědom rizika, že jeho rozhodnutí možná bude vykládáno jako uražená ješitnost.

"Dovedl jsem si představit čestnou spolupráci s kýmkoli jiným. Jsou lidé, s nimiž spolupracovat nemohu a neumím,"  dodal poslanec.

Kuba je považován za kmotra a prodlouženou ruku podnikatele Pavla Dlouhého, přezdívaného "kníže z Hluboké", který má velký vliv na politiku a byznys v jižních Čechách. Doktor nemá v rámci jihočeské ODS dlouhodobě dobrou pozici a patří do jiného tábora než Kuba.

Doktor odchází po 20 letech z ODS, ve Sněmovně je od roku 1998
Narodil se 2. října roku 1967 v Lomnici nad Lužnicí, maturoval na gymnáziu v Českých Budějovicích v roce 1985.
Začínal jako pomocný dělník na státním statku, v letech 1985 až 1988 pracoval jako programátor, poté působil deset let v družstvu Jipro (jako ekonom a později člen představenstva) a v roce 1998 byl několik měsíců ekonomem ve spediční firmě.
Do ODS vstoupil v roce 1991, v letech 1990 až 2002 zasedal v zastupitelstvu Lomnice nad Lužnicí, kde také od roku 1992 zastával po šest let funkci radního. Od roku 1998 je poslancem, působil zejména v zahraničním a rozpočtovém výboru, od loňského července v rozpočtovém výboru zasedá coby místopředseda.
V letech 2001 až 2007 působil v dozorčí radě České konsolidační agentury, v roce 2007 zasedl v dozorčí radě pivovaru Budvar, od loňského roku je společníkem firmy Audrey's Invest.
V minulosti vzbudil pozornost, když od roku 2005 usilovně prosazoval odškodnění klientů zkrachovalých bank a příslušné paragrafy pak prosadil jako takzvaný „přílepek“ k zákonu o zrušení Fondu národního majetku. Normu ale právě pro její formu zrušil Ústavní soud.
Michal Doktor je rozvedený, má dva syny a jednu dceru.
Zdroj: ČTK

O odchodu mi neřekl, brání se Nečas

Ačkoliv Doktor uvedl, že Nečas je o jeho krocích informován, premiér to důrazně odmítl. "Nic takového mi nesdělil," uvedl Nečas s tím, že byl s Doktorem domluven na schůzce. "To gesto mě mrzí," dodal Nečas.

Kuba dodal, že byl s Doktorem domluven na spolupráci a vzájemné podpoře, ať by se ministrem stal kterýkoliv z nich.

S ministerstvem počítal, tvrdí kolega z ODS

Někteří členové jihočeské ODS, kteří mají k Doktorovi blízko, Právu potvrdili, že poté, co premiér Nečas oznámil nominaci Martina Kuby na post ministra průmyslu a obchodu, byl Michal Doktor silně rozladěn.

„Myslím si, že ho to hodně vzalo. Téměř napevno s ministerským křeslem počítal, neboť byl původně mezi oslovenými. Osobně jsem ale přesvědčen, že finální rozhodnutí pana premiéra bylo správné,“ řekl Právu jeden z jihočeských poslanců.

Bývalý starosta Třeboně a vlivný člen ODS na Třeboňsku Jan Váňa lidsky Doktora chápe, ale na druhou stranu si myslí, že jeho možný odchod z ODS by byl unáhlený, neboť byl a dál by mohl být významnou osobností poslaneckého klubu občanských demokratů.

„V úterý večer jsem mu jakékoliv unáhlené rozhodnutí, které by mohlo jednoznačně vyznít jako uražená ješitnost, rozmlouval. Je však plně na něm, k  jakému kroku se rozhodne," reagoval na dotaz Práva další z členů ODS, který s Doktorem řadu let spolupracoval, ale nechtěl být jmenován.

Doktor je důvěryhodným pro voliče, méně pro své kolegy z jihočeské organizace. Vedení buňky jej loni před sněmovními volbami umístilo na nevolitelné sedmé místo kandidátky, ale voliči kladnými hlasy udrželi Doktora ve vrcholné politice. Díky kroužkům přeskočil se ziskem 9,4 procenta hlasů i nasazenou jedničku Jana Bauera, který obdržel jen 6,2 procenta.

Neklid v ODS na jihu Čech
Jihočeskou buňku ODS provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý. Její oficiální šéf Martin Kuba se loni ucházel o post místopředsedy strany, premiér Petr Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji a nedoporučoval jeho zvolení do vedení ODS.
Michal Doktor by nebyl první výraznou osobností strany, která se v posledních letech rozešla s jihočeskou buňkou, loni ji opustil například českobudějovický primátor Juraj Thoma. Ten se se stranou rozešel poté, co ho z radnice odvolali i zastupitelé za jeho vlastní ODS. Před rokem se ale Thoma do čela magistrátu vrátil jako šéf Občané pro Budějovice.
Thoma také nešetří kritickými slovy na adresu jihočeské organizace ODS. „Už před lety odstavila parta kolem Dlouhého bývalého primátora Budějovic a místopředsedu ODS Miroslava Beneše. Stoupenec Václava Klause jim nešel na ruku, nahradili ho Jurajem Thomou. Po letech Thoma zažil totéž, favoritem bossů se stal Martin Kuba, z něhož udělali šéfa jihočeské ODS a vicehejtmana,“ komentoval to například v říjnu v Mladé frontě Dnes. Kuba ale jeho slova odmítá.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám