Hlavní obsah

Poslanec ANO Vrána složil mandát

Novinky, jas
Aktualizováno

Poslanec hnutí ANO Petr Vrána se vzdal poslaneckého mandátu, který byl zvolen v Olomouckém kraji. V podzimních volbách bude kandidovat do Senátu.

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz

Poslanec Petr Vrána

Článek

Vránu podle ČTK ve Sněmovně nahradí starostka Vranovic-Kelčic Irena Blažková. Vrána kandiduje v senátním obvodu Přerov. Tam mandát obhajuje Jitka Seitlová (KDU-ČSL, Zelení, STAN a TOP 09 ).

Vedle Vrány a Seitlové se o křeslo bude ucházet devět dalších lidí včetně někdejšího ministra dopravy za ANO Antonína Prachaře či bývalého senátora za ČSSD Jiřího Lajtocha.

Poslanci KSČM, ODS a ANO chtějí přestoupit do Senátu

Volby do Senátu

Podobně jako Vrána by do Senátu rádo zamířilo i několik dalších poslanců z ANO, KSČM i ODS.

V případě zvolení jim poslanecký mandát zanikne a na jejich místa nastoupí náhradníci z nižších pozic kandidátních listin.

Hlavatému politické chytračení nevyšlo, nebude ani senátor

Domácí

Na zánik mandátu zapomněl v roce 2017 tehdejší senátor za ANO a podnikatel Jiří Hlavatý. Když byl na kandidátce ANO zvolen do Sněmovny, čímž mu automaticky zanikl senátorský mandát, cítil se podveden tím, že si nemůže vybrat. Rozhodl se proto vzdát mandátu poslance a znovu kandidoval v doplňujících senátních volbách, které byly vypsány právě kvůli zániku jeho senátorského mandátu. Napodruhé již neuspěl a ve druhém kole prohrál s Janem Sobotkou (za STAN). Není tak ani senátorem, ani poslancem.

Hlavatý je majitelem úspěšné textilky Juta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám