Hlavní obsah

Poslanec ANO bojuje se sousedy, posílá na ně státní kontroly

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ANO Miloš Babiš (není příbuzný s ministrem financí Andrejem Babišem) je jedním z mála, který se dostal do Sněmovny díky preferenčním hlasům, ale doma ve středočeských Mnichovicích oblíbený příliš není. Podle místních po vstupu do vysoké politiky začal své zájmy prosazovat nevybíravými způsoby a na své odpůrce posílá kontroly státních institucí.

Foto: anobudelip.cz

Poslanec ANO Miloš Babiš

Článek

Své o tom vědí starostka města Petra Pecková (nez.) a místostarosta Jan Zenkl (TOP 09), kteří v posledním roce zažili desítky kontrol úředníků.

„Pan poslanec Babiš hrubým způsobem zneužívá svého postavení poslance pro vydírání mě, mé firmy, ale i města Mnichovice ke změnám v územním plánu ve svůj prospěch,“ řekl Právu Zenkl.

Jsem poslanec a prodloužená ruka občanů. Nikoho nešikanuji
Miloš Babiš, poslanec ANO

Babiš (56) odmítá, že by někoho šikanoval. Ke kontrolám podle svých slov úřady vyzývá vždy jen na popud nespokojených občanů.

„Jsem poslanec a prodloužená ruka občanů. Nikoho nešikanuji, když mě občané požádají o pomoc, tak je mou bytostnou povinností jim pomoci,“ reagoval pro Právo Babiš.

Podle starostky do roku 2014 vycházeli s místním podnikatelem – Babiš v Mnichovicích vlastní autosalón – bez potíží. Zlom nastal, když zastupitelstvo hlasovalo o územním plánu.

Když zjistil, že v územním plánu nejsou jeho pozemky stavební, tak zavolal a řekl, že nemůžeme počítat s tím, že něco zařídí ve Sněmovně
Petra Pecková, starostka Mnichovic

A Babišovy požadavky stejně jako dalších 150 žádostí odmítlo, aby zabránilo již tak velkému stavebnímu boomu, který malebné městečko blízko Prahy zažívá a pro který nemá kapacity ani místní škola, ani čistička. To, že je s rozhodnutím zastupitelstva Babiš nespokojený, dal podle Peckové poslanec najevo nešťastným způsobem.

Těsně předtím totiž starostce přislíbil, že pomůže sjednat schůzku v rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny kvůli dotaci pro školu.

„Když zjistil, že ani v novém územním plánu nejsou jeho pozemky stavební, tak mi zavolal a řekl, že to nemá obdoby a že nemůžeme počítat s tím, že něco zařídí ve Sněmovně,“ řekla Právu Pecková. Dodala, že nebyla jediná, kdo to slyšel.

Starostka: Vykopal válečnou sekeru

Když se tato příhoda, kterou Babiš považuje za smyšlenou, dostala i do médií, vzájemné vztahy zamrzly docela.

„Poté vykopal válečnou sekeru a už dělal pouze kroky, které nebyly ve prospěch města, a čekal na příležitost, kdy uděláme chybu,“ sdělila starostka.

Od té doby na obecní úřad nebo školu přišla řada kontrol například z hygieny nebo ze Státního fondu životního prostředí.

Babiš popřel, že by se mstil „Obrátili se na mě občané, jejichž děti chodí do mnichovické školy, že je shnilá a vlhká a že mají obavy o zdraví svých dětí, abych jako poslanec konal,“ řekl Právu.

Místostarosta Zenkl vlastní v Mnichovicích restauraci, penzión a sportovní areál s malým vlekem. Za poslední rok jej nebo jeho nájemce navštívilo okolo třiceti kontrol. Část z nich tam poslal Babiš.

Do hlasování o územním plánu prý přitom vycházeli vcelku dobře.

„Vše se pak změnilo jako mávnutím čarovného proutku, skoro každý týden jsme tu měli kontrolu,“ uvedl Zenkl.

K některým kontrolám se poslanec hlásí. Například oznámil na České inspekci životního prostředí to, že potok pod Zenklovým areálem byl znečištěn.

„Obrátili se na mě občané, že potok Křiváček tři roky zapáchá a že není cesty k nápravě. Po mém zásahu je teď voda čistá a věci jsou zase v pořádku,“ řekl Babiš.

Kontroly byly provedeny na základě anonymního podání, které obdržel Hlavní hygienik ČR prostřednictvím pana poslance Miloše Babiše
Libuše Polanská, středočeská hygienická stanice

Zenkl připouští, že se mu tři čtvrtě roku nedařilo zprovoznit novou čističku, ale problém sám ohlásil úřadům a vyřešil ho dřív, než přišla inspekce.

Do areálu přišly i tři kontroly z hygieny. „Tyto kontroly byly provedeny na základě anonymního podání, které obdržel Hlavní hygienik ČR prostřednictvím pana poslance Miloše Babiše osobně na půdě Sněmovny,“ sdělila Právu Libuše Polanská ze středočeské hygienické stanice.

Ve Sněmovně z nevolitelného místa

Podle poslance i zde jednal pouze na podnět občanů. Na dotaz, jestli posílá i na jiné podniky a jiné obce kontroly, ale odpovědět nechtěl: „Měli jsme domluvený okruh otázek, na které jsem vám korektně odpověděl, a toto je za rámcem, na čem jsme se domluvili,“ řekl Právu.

Babiš se do Sněmovny dostal z třináctého nevolitelného místa středočeské kandidátky ANO, přeskákal na první místo díky 8628 preferenčním hlasům. Možná mu pomohlo shodné příjmení se šéfem hnutí, protože v domácích Mnichovicích, které mají přes tři tisíce obyvatel, oslovil jen 61 z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám