Hlavní obsah

Poslanci zastropovali sankce za opožděné splátky u úvěrů pro podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili maximální sankce za opožděné splátky u spotřebitelských úvěrů pro podnikatele, jak navrhovala vláda. Doposud byla výše sankcí omezena pouze u spotřebitelských úvěrů pro fyzické osoby. Nově se tato ochrana bude vztahovat právě i na úvěry pro OSVČ. Opatření by mělo pomoci v souvislosti s dopady koronavirové krize.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Novela tohoto zákona má být další pomocí pro podnikatele ve chvíli, kdy na ně dopadne situace v souvislosti s koronavirem. Ministerstvo financí ale dodává, že tato změna zákona je trvalá a nevztahuje se tak pouze na aktuální krizovou situaci.

Vláda schválila odklad splátek úvěrů a hypoték

Ekonomika

Pokud podnikatel například od 1. dubna nebude moct splácet úvěr, tak mu po dalších 90 dnů bude běžet sankce podle smlouvy a po těchto 90 dnech se tyto sankce zastropují. Není možné obecně říct, na jaké částce, jelikož se odvýjí od výše úvěru a dlužné částky.

Poslanci schválili odklad splácení úvěrů až o půl roku

Koronavirus

Smluvní pokuta po zmíněných 90 dnech ale nemůže přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Součet všech smluvních pokut navíc nesmí přesáhnout polovinu z celkové výše jistiny. Úrok z prodlení pak po 90 dnech nesmí přesáhnout zákonnou výši.

Vláda chce tímto opatřením předejít tomu, aby se lidé i podnikatelé dostali do dluhových pastí nebo rovnou do insolvence.

„Poslanci schválili novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která nastavuje maximální výši sankcí za opožděné splátky u úvěrů pro OSVČ. Díky této ochraně se sníží riziko, že by se podnikatel v případě své platební neschopnosti ocitnul v dluhové pasti,” uvedla ministryně financí Alena Schilerová (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám