Hlavní obsah

Poslanci zahájili další schůzi, ODS chce vše kromě vládních návrhů blokovat

Právo, Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se v úterý sešli na řádné březnové schůzi. Vzhledem k tomu, že předchozí řádná i mimořádná jednání byla povětšinou zablokována obstrukcemi ze strany pravice, která se snažila zabránit přijetí levicových návrhů, dohodl se premiér s představiteli stran na přednostním projednání vládních návrhů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a jeho protějšek z ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ODS v úterý před zahájením jednání avizovala, že je připravena podpořit "drtivou většinu" vládních návrhů. Ty by měly být projednávány 10. a 17. března a premiér Jan Fischer se se zástupci stran dohodl, že tyto vládní priority budou po oba dny předřazeny ostatním návrhům.

Těch je na pořadu návrhu schůze celkem 264, přičemž vzhledem k tomu, že do voleb zbývá posledních pár měsíců, je prakticky vyloučené, aby poslanci všechny zákony projednali.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř v úterý řekl, že poslanci jeho strany budou pokračovat v "konstruktivním a odpovědném postoji" vůči levicovým návrhům, které podle jeho názoru povedou pouze k dalšímu zadlužování země.

Na programu jsou třeba návrh na změnu danění zaměstnaneckých benefitů, který minulý týden odmítl Senát, či prezidentem vrácený zákon o zákazu privatizace ruzyňského letiště.

ČSSD podle vyjádření svých představitelů bude znovu usilovat o schválení zrušení karenční lhůty v prvních třech dnech nemoci, příspěvku pro důchodce, či omezení zdravotnických poplatků.

Komunisté "dodrží dohodu"

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že jeho strana bude trvat na tom, aby poslanci projednali na své schůzi všechny body programu, na kterých se politici dohodli s premiérem Janem Fischerem.

„Klub KSČM dodrží dohodu,“ uvedl Kováčik. Komunisté ale navíc chtějí, aby se dolní komora na březnové schůzi zabývala například návrhem na proplácení prvních tří dnů nemocenské nebo zákonem o lobbingu.

Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré bude její strana prosazovat také projednání novely zavádějící zdanění poslaneckých náhrad. Kováčik avizoval, že se pokusí prosadit na organizačním výboru dolní komory konání květnové schůze Sněmovny, aby se mohly projednat zákony vetované prezidentem.

Šéf poslanců KSČM přitom obvinil ODS, že kvůli obstrukci se nestihne do voleb projednat návrh zákona o ztrátě mandátu, který řeší problém s přeběhlíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám