Hlavní obsah

Poslanci smetli vládní návrh rozpočtu ze stolu

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Poslanci na středečním jednání Sněmovny vrátili vládní návrh státního rozpočtu na rok 2013 kabinetu k přepracování. Odsouhlasili návrh ministra financí Miroslava Kalouska, který uvedl, že návrh kabinetu v tuto chvíli neodpovídá realitě.

Miroslav Kalousek navrhl stažení a přepracování rozpočtuVideo: Novinky

 
Článek

Pro vrácení zákona hlasovalo 127 poslanců. Proti hlasovalo devět poslanců. ČSSD už před odpolední částí jednání avizovala, že Kalouskův návrh nepodpoří. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že za rozpočet postavený na neplatné legislativě nese odpovědnost vláda, které opozice z jejích problémů pomáhat nebude.

Kalousek při jednání uvedl, že by za normálních okolností v tuto chvíli předložil poslancům vládní návrh státního rozpočtu a doprovodil jej zhruba 45minutovým zdůvodněním parametrů tohoto návrhu. „S vaším dovolením vás tohoto zdůvodnění ušetřím, neboť nemohu zdůvodňovat návrh, který v tuto chvíli neodpovídá realitě a platnému právnímu řádu,“ řekl.

Obul se také do koaličních kolegů z ODS, kteří se nemohou dohodnout na podobě daňového balíčku. Právě bez jeho schválení nelze rozpočet v současné podobě přijmout. „Jsem ze staré školy a počítal jsem s tím, že vládní strany prostě budou vládní strany a vládní návrhy dokážou podpořit,“ řekl.

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek pak dodal, že výbor nepřijal žádné doporučující usnesení.

Nečas se přel se Zaorálkem o metanol

Proti Kalouskovi se ozvala opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že kroku ministra financí nedůvěřuje. Jeho výstup nazval povedenou taškařicí. Navíc vyjádřil obavy z toho, jak bude vypadat nový rozpočet.

Během projednávání se strhla také pře o výrocích místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka na Kalouskovu adresu. Zaorálek nazval Kalouskův resort defektním a Kalouska označil za odpovědného za třicítku mrtvých v důsledku kauzy jedovatého alkoholu.

Podle Zaorálka je Kalousek zodpovědný za třicet mrtvých Video: Novinky

Podle premiéra Petra Nečase se Zaorálek dopustil „překročení toho, co podle mého názoru má být sice ostrou, nicméně věcnou opoziční aktivitou“. Dodal, že házet odpovědnost za metanolovou aféru na ministra financí je nehoráznost. „Prosím, aby nezazníval opoziční politický hyenismus, protože to, co předvedl pan poslanec Zaorálek, nic jiného není,“ řekl Nečas.

Nový návrh do měsíce

Kalousek už v úterý oznámil, že Sněmovně navrhne, aby vrátila vládě návrh státního rozpočtu na rok 2013 k přepracování. "Beru jako realitu, že vláda nemá na prosazení legislativních změn v rozpočtu většinu," řekl Kalousek. [celá zpráva]

Do 30 dní hodlá předložit nový návrh státního rozpočtu. "Není síla na světě, která by mě přinutila předložit rozpočet s vyšším deficitem, než jsou tři procenta HDP," řekl ministr s tím, že změny se odrazí na výdajové straně, především ve financování veřejných služeb.

Ve středu pak upřesnil, že zatímco současný návrh je opřen o červnovou makroekonomickou prognózu, nový se již bude zakládat na říjnových datech. „Předpokládané příjmy se sníží někde mezi 20 a 25 miliardy korun a o ty se také sníží předpokládané výdaje,“ prozradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám