Hlavní obsah

Poslanci se sejdou v opravovaném sále, hlasovat budou ručně

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř dva měsíce po předchozí schůzi Sněmovny se v úterý sejdou poslanci znovu. Přeruší dovolené a přijdou na mimořádnou schůzi. Tu vyvolala ODS a uskuteční se v sále, který prochází rekonstrukcí. Pokud dojde na bojové hlasování, kde by rozhodovaly jeden dva hlasy, může nastat napjatá situace. Hlasovací zařízení totiž ještě nebude v provozu a hlasy budou sčítat skrutátoři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zasedací sál Sněmovny se během prázdnin rekonstruuje. Poslanců nebude fungovat například hlasovací zařízení.

Článek

S elektronickým zařízením trvá jedno hlasování asi půl minuty, nyní to bude déle. Skrutátoři budou muset sčítat například i hlasování o případným pozměňovacích návrzích.

Nebude proto možné kontrolovat jednotlivé poslance, a tak nebude ani možné hlasování zpochybňovat a opakovat. Šéf klubu ODS Petr Tluchoř doufá, že k takové situaci vůbec nedojde.

Podle jeho protějšku z KSČM Pavla Kováčika lze v tomto případě zpochybňovat jen výsledek hlasování, při kterém by nesouhlasily celkové hlasy.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček asistoval při opravách foto: Právo/Petr Hloušek

Poslanci posoudí návrhy ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) na zkrácení podpory v nezaměstnanosti o měsíc či na zavedení zelených karet pro cizince. Nečas si mimořádné jednání během prázdnin vynutil s tím, že chce dát prostor lidem i úředníkům, aby si zvykli na změny, které nastanou od Nového roku. Podle Tluchoře se tato ministrova žádost týkala především systému zelených karet, na jehož zažití bude třeba určitý čas.

Tluchoř připustil, že některé ze zákonů spěch nevyžadují a mohly počkat až do září. „Není mým úkolem zkoumat, zda je naléhavost oprávněná. Pokud ministr žádá, aby to proběhlo takto dříve, tak jsme mu vyhověli,“ odůvodnil svolání mimořádného jednání.

Podle předsedy klubu ČSSD Michala Haška takto omezený program schůze ukazuje problémy koalice. „Původně halasně celé jaro ohlašovala, že přes léto bude pilně pracovat a projednávat koncepty reformních zákonů, např. daňovou reformu, záměry ministra Julínka a další,“ kritizoval.

Kováčik: Nás nenaštvali

Pochyby o nutnosti svolání mimořádné schůze má i Kováčik. „Jestli chtěla koalice naštvat opozici tím, že svolala mimořádnou schůzi, tak se jí to nepodařilo. My jsme připraveni, mandát trvá i přes prázdniny,“ okomentoval postup ODS.

Program mimořádně svolaného jednání Sněmovny nelze měnit. Buď ho poslanci schválí, jak byl navržen, nebo nikoli. Přestože soc. dem. by podle Haška chtěla v těchto dnech hovořit také o situaci v Gruzii nebo ve státním podniku Lesy ČR, nechce jednání o zákonech blokovat.

Pokud dnes proběhnou jejich druhá čtení, pak se předpokládá, že již v pátek by se o nich mohlo rozhodnout definitivně. S mimořádným jednáním Sněmovny se počítalo již před odchodem poslanců na prázdniny. Šéfové klubů proto předpokládají jejich kompletní účast.

Reklama

Výběr článků

Načítám