Hlavní obsah

Poslanci se přeli o auta a Marx s Leninem se vrtěli v hrobech

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné interpelace poslanců na premiéra a členy kabinetu se ve čtvrtek změnily ve spor o to, jakým autem který z poslanců jezdí. Poté, co se sociálnědemokratický poslanec Miroslav Váňa nespokojil s písemnou odpovědí nepřítomného premiéra, začal tepat asociální politiku vlády.

Foto: Právo

Miroslav Váňa (ČSSD)

Článek

Jeho výstup však nadzvedl Pavola Lukšu (TOP 09 a STAN) a opozičnímu kolegovi připomněl, že se sice zastává chudých spoluobčanů, ale sám prý jezdí v luxusním Audi A8.

"Vážení kolegové na pravici, 300 000 Čechů nedosáhne na příjem 6219 korun měsíčně a vidím, že vás to zjevně baví. Vás to zjevně baví, mně je to líto. Nejvíce jsou chudobou dlouhodobě postiženi a zasaženi nezaměstnaní," apeloval na vládní poslance Váňa v mnohaminutovém projevu.

Jeho slova nezůstala bez odezvy, Lukša kolegovi připomněl, kolik z těch 300 000 Čechů asi jezdí Audi A8. Následně se do debaty zapojil i šéf poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík, který Váňovi nabídl, že velmi rád vymění klíčky od své fabie za jeho luxusní vůz, aby naplnil jeho představu člena "buržoazní strany".

Superb versus Subaru

Pobavený Váňa nabídl Gazdíkovi výměnu. "Když už byste chtěl měnit klíčky od vašeho osobního vozu s klíčky od mého osobního vozu, tak vám svého 'pežotka' deset let starého poskytnu! A to, co vidíte někdy tady před parlamentem, ten super luxusní vůz, na který jsem hrdý, protože to je značka České republiky Superb, je služební," upřesnil svůj vozový park poslanec.

Do diskuse se následně zapojil i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který se přeslechl a v domnění, že Váňa hovoří o "služebním Subaru" se  podivil, od kdy má Sněmovna k dispozici vozy této značky. Váňa zopakoval, že jezdí vozem tuzemské provenience a dodal, že Stanjura zřejmě z přemíry pracovních povinností špatně slyší. Jeho služební vůz prý navíc není od Sněmovny

Marx s Engelsem a Leninem se vrtí v hrobech 

Do politické roviny se pokusil debatu vrátit Jiří Šulc z ODS. Váňův proslov mu totiž prý připomněl přednášky z marxismu-leninismu, které musel absolvovat na vysoké škole a z nichž skládal i státnice.

"Já mu musím dát jedničku s hvězdičkou. Vím, že i pan kolega (Pavel) Kováčik (šéf poslanců KSČM, pozn. red.) z toho měl určitě radost. Pan Lenin s Marxem a Engelsem se dnes opravdu museli vrtět ve svém hrobě. Takovou zrůdnost už jsem dlouho neslyšel," okomentoval Váňův proslov.

Váňa svou interpelací nezaměstnal poslance poprvé. V červnu vyjádřil premiér Petr Nečas (ODS) po Váňově vystoupení starost o jeho zdraví. Poslanec měl tehdy po  pádu poraněnou ruku a Nečas si neodpustil bonmot, zda spadl pouze na ruku nebo to odnesla i další část těla. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám