Hlavní obsah

Poslanci se hádali o České televizi

Novinky, Klára Beranová
Praha

Rozjitřená debata doprovázela ve Sněmovně jednání o výročních zprávách České televize z let 2016 a 2017. Proti ČT se staví zejména poslanci z SPD a KSČM. K neschválení zpráv už dříve vyzval poslance prezident Miloš Zeman. Pokud by poslanci zprávy opravdu neschválili, mohlo by to vést ke konci Rady ČT i ředitele televize Petra Dvořáka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

„Česká televize utratí za rok víc peněz, než vydělá. Je to veřejná instituce, co se chová jako utržená ze řetězu. Je to chyba ředitele Petra Dvořáka a Rady ČT, co má hospodaření kontrolovat,“ prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

Kritizoval také to, že Česká televize zvyšuje svým zaměstnancům platy, aniž by o jejich výši informovala.

Na Okamuru reagovala řada poslanců s kritikou, že se do televize naváží, aniž by se opřel o správná fakta. „Výše platu generálního ředitele televize je veřejnou informací. Jiné platy Česká televize nezveřejňuje, protože musí dbát zákona o ochraně osobních údajů. Platy moderátorů jsou výrazně nižší než u komerčních televizí, pohybují se kolem dvojnásobku průměrné mzdy,” upozornila Miroslava Němcová (ODS).

Poslanci se opět nedohodli

Poslanci debatu nakonec přerušili s tím, že na dalším jednání budou rozhodovat o obou zprávách dohromady.

Podle předběžných zpráv vládní strana ANO výroční zprávy podpoří. Naopak prezident Miloš Zeman poslance dříve vyzval, aby výroční zprávy neschválili.

Pokud by Sněmovna výroční zprávy z let 2016 a 2017 neschválila, mohla by skončit Rada ČT i ředitel televize Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám