Hlavní obsah

Poslanci schválili zastavení dlouholetých bezvýsledných exekucí

– Praha

V rámci exekuční novely poslanci v pátek schválili zastavení dlouholetých exekucí, které nemají výsledek. Částečně také omezili zabavování movitých věcí. Neuspěly ale naopak snahy o zavedení krajské místní příslušnosti exekutorů. Novela nyní míří do Senátu, pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

S výslednou podobou změn, jak je dolní komora přijala, nebyly některé opoziční ani koaliční poslanecké kluby spokojeny. Jsou podle nich jen drobné. Zástupci frakcí doufají, že zasáhne horní komora.

„Zákon je vykostěný. S důvěrou se obracím na Senát a doufám, že to upraví,“ řekl například šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Debatu o exekucích poslanci nedotáhli, na insolvence ani nedošlo

Domácí

Rovněž ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvedla, že z výsledku není nadšená. „Senátoři budou mít těžkou práci,” konstatovala. Podobný postoj na plénu sdělila i poslankyně sociálních demokratů Kateřina Valachová.

Předloha zavádí po sněmovních úpravách šestiletou lhůtu, po jejímž uplynutí by exekutor musel bezvýslednou exekuci zastavit. Věřitel by postup mohl odvrátit zálohou na náklady řízení. Bezvýsledná exekuce by ale mohla trvat nejdéle 12 let.

Zoufalý dlužník v Ostravě před exekutorem předstíral vlastní smrt

Krimi

Sněmovna schválila také omezení mobiliárních exekucí důchodců, tělesně postižených lidí a u dluhů z dětství. Dlužník by mohl odvrátit prodej movitých věcí také v případě, že bude nad rámec zákonných srážek z příjmů dobrovolně hradit aspoň 1500 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám