Hlavní obsah

Poslanci s platovým zákonem vyčkávají, soudcům hrozí, že budou bez příjmu

Právo, Marie Königová

Nebude-li schválena úprava platového zákona v podobě vyhovující soudcům, hrozí stovky jejich žalob, které mohou v důsledku způsobit díru do rozpočtu. Soudci proto napjatě sledují, jak poslanci zareagují na letošní nález Ústavního soudu (ÚS), který zrušil koeficient pro výpočet platů v justici.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Článek

Pokud by totiž parlament nepřijal do konce roku novou úpravu, pak by soudci i státní zástupci zůstali bez jakéhokoli platu. Jiný příjem než od státu totiž mít nesmějí. Poslanci by ale o peníze nepřišli, neboť výše jejich platů se nález ÚS netýkal.

Poslanci sněmovního rozpočtového výboru se však na svém středečním jednání k věcné debatě o tom, jak by měl nový zákon vypadat, vůbec nedostali. Jednání o něm přerušili, aby prý byl vytvořen prostor pro další návrhy změn.

„Na soudech již nyní leží stovky individuálních žalob a čeká se na schválení nového zákona. Soudci mohou žádat o doplacení svých platů zpětně za tři roky. Nepochybuji o tom, že jejich žádostem bude vyhověno,“ varoval poslance šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Podle něho by v takovém případě rozhodnutí poslanců, které by šlo proti zájmům soudců, znamenalo vysoké rozpočtové náklady.

Baxa upozornil také na další úskalí. Platová základna se podle zákona odvíjí určitým koeficientem od průměrných platů v nepodnikatelské sféře, vyhlašovaných Českým statistickým úřadem. Ten ale každoročně podle Baxy uvádí dvě sumy, které se od sebe liší až o 1400 Kč.

Baxa: Jakékoli snížení je neústavní

O tom, jaké číslo se použije pro výpočet platů soudců, rozhodnou šéfové soudů.

Pokud by zvolili vyšší sumu, pak by úměrně tomu stouply i náklady státu, dodal Baxa.

Podle Baxy ÚS již víckrát rozhodl, že platy soudců se nemají snižovat a že jejich snížení pod trojnásobek platu v nepodnikatelské sféře, což je koeficient stanovený v platovém zákoně z roku 1995, který však parlament loni změnil na 2,5násobek, je protiústavní. Vláda přitom poslala do parlamentu návrh s pěti variantami, z nichž hned čtyři jsou nižší než soudci požadovaný trojnásobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám