Hlavní obsah

Poslanci rozhodnou o budoucnosti poplatků v pátek

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Poslanci začali na mimořádné schůzi Sněmovny řešit budoucnost zdravotnických poplatků a poslali je do třetího čtení. Rozhodnout by o nich mohli už v pátek. Ve hře jsou celkem dva návrhy, jeden předložil Moravskoslezský kraj, druhý skupina opozičních poslanců. ČSSD mezitím oznámila, že by nemusela vládu podpořit, pokud nebudou poplatky zrušeny, či alespoň významně omezeny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková při jednání Sněmovny.

Článek

Oba návrhy nechala Sněmovna projednat ve zkráceném řízení během 48 hodin poté, co poslanci odmítli návrh Borise Šťastného (ODS), aby byly vráceny výboru k úpravě.  

V úvodu obecné rozpravy vystoupila nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, která vyzvala poslance, aby poplatky zachovali, neboť podle jejího názoru se osvědčily.

Jurásková připomněla statistiky, podle nichž  došlo ke snížení spotřeby levných léků a naopak narostlo množství léků, které dostávají pacienti se závažnými zdravotními obtížemi.

Na ministryni reagoval předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Nejprve Juráskové sice pogratuloval k prvnímu vystoupení před plénem Sněmovny, ale vzápětí dodal, že ministryně jasně ukázala, za koho ve Sněmovně je. Kováčik řekl, že zrušení poplatků je prvním krokem k nastartování zdravotnické reformy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

David Rath ve Sněmovně.

Ke zrušení poplatků vyzval poslance středočeský hejtman David Rath. Poplatky označil za experiment, který pouze kompenzoval výpadek příjmů za státní pojištěnce. Zavedení poplatků označil následně za diletantismus.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek upozornil poslance, že spoluúčast na zdravotní péči je do budoucna nutná. Kalousek v nadsázce řekl, že umřít je levné a velmi šetrné a navíc se tím uspoří finance v penzijním systému, položil si však otázku, zda by byl tento stav, kdy by byla lékařská péče nedostupná, žádoucí.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka ve svém vystoupení řekl, že nebude hlasovat pro úplné zrušení poplatků, k projednávaným návrhů však přednese vlastní pozměňovací návrhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám