Hlavní obsah

Neodstoupím. Tu radost vám neudělám, vzkazuje Rakušan opozici

– Praha • Aktualizováno

Opoziční ANO a SPD svolaly mimořádnou schůzi ke korupčnímu případu kolem pražského dopravního podniku, ve kterém čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček či podnikatel Michal Redl. Zástupci opozičních klubů na plénu volali po rezignaci šéfa hnutí a ministra vnitra Víta Rakušana. SPD chce i demisi celé vlády. Novinky čtvrteční jednání sledovaly živě.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 7.7.2022Video: psp.cz

 
Článek

„Starostové a nezávislí mají korupci v genech,” pustil se na plénu do hnutí expremiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Pokračoval tím, že je STAN stranou organizovaného zločinu.

„Největší mafián je Stanislav Polčák,” prohlásil také Babiš s odkazem na kauzu, kdy Polčák jako advokát žádal odměnu za právní pomoc, kterou poskytl obcím při získání zákonného odškodného po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

V kontaktu byl také s podnikatelem Redlem.

Opozice vyzvala Rakušana k rezignaci

Domácí

ANO ve Sněmovně v souvislosti s kauzou volalo po odchodu šéfa STAN Víta Rakušana z resortu vnitra. SPD chce demisi celé vlády.

„Rakušan musí okamžitě rezignovat na funkci ministra. Žádáme ale i demisi celé vlády. Chapadlo té chobotnice je prorostlé skrz většinou vládních stran,” řekl šéf SPD Tomio Okamura.

Rakušan: Tu radost vám neudělám 

Rakušan ve čtvrtek ve Sněmovně na výtky reagoval tím, že nevidí pro svou demisi důvod, dříve ho podrželi i koaliční lídři včetně premiéra Petra Fialy (ODS). „Já vám tuto radost neudělám,“ prohlásil od řečnického pultíku.

Na projev expremiéra Babiše vzápětí reagoval slovy o tom, že jsme svědky nejbrutálnější demagogie a propagandy.

Připomněl také, že se blíží termín soudu, který se bude zabývat kauzou Čapí hnízdo. „Andrej Babiš k němu půjde. Je obžalovaný,“ uvedl. Zmínil i kauzu Stoka, která se týká dřívějšího politika ANO Jiřího Švachuly.

Babiš půjde v září před soud

Domácí

„Uvědomujeme si, že jsme zklamali důvěru veřejnosti. Uděláme maximum proto, aby se něco takového u nás neopakovalo,” zakončil svůj projev Rakušan.

Kvůli případu také rezignoval na pozici ministra školství Petr Gazdík (STAN), protože se stýkal právě s obviněným podnikatelem Redlem.

Jednání ve Sněmovně o kauze Dozimetr nakonec ve čtvrtek přerušila přestávka, kterou si na jednání svého klubu vzala Alena Schillerová (ANO).

Kdy bude pokračovat, není jasné. Odpoledne mají poslanci na programu totiž jinou mimořádnou schůzi, a to například k zákonu o evidenci skutečných majitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám