Hlavní obsah

Poslanci posunuli novelu ke snížení plateb za státní pojištěnce do výborů

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní novela ke snížení plateb na státní pojištěnce míří do druhého kola, kdy se jí budou zabývat sněmovní výbory. Poslanci spornou předlohu v prvním čtení schválili po celodenním jednání, které svými zdlouhavými proslovy natahovali opoziční poslanci hnutí ANO a SPD, protože s návrhem nesouhlasili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Jaroslav Faltýnek a Hana Válková na úterním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Poslanci se k projednávání vládní novely, která má od poloviny roku snížit zdravotní platby státu za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané, dostali krátce po půlnoci z úterý na středu. K samotnému hlasování přistoupili po zhruba patnácti hodinách diskusí. Projednání totiž provázely obstrukce a průtahy ze strany opozičních hnutí, které s odčerpáním 14 miliard ze systému zdravotního pojištění nesouhlasí.

Babiš se chlubí, že ve Sněmovně mluvil 3 hodiny a 15 minut. Chce trhnout Okamuru

Domácí

Nyní vládní novelu projedná ve zkrácené měsíční lhůtě sněmovní výbor pro zdravotnictví.

Nejdéle se k předloze vyjadřoval bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho proslov trval okolo čtyř hodin. Během něj předčítal ze zdravotnické brožury, podrobně hovořil o onkologických onemocněních i o prevenci. Tento výklad opakovaně prokládal příběhy občanů, kteří se na něj s nějakým zdravotním problémem v minulosti obrátili. Současně lidi vyzýval, aby prevenci nepodceňovali a kontrolovali se. Mužům například připomínal, jak je důležité si vyšetřovat varlata, ženy zase vyzýval k návštěvě mamografu.

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), která zrovna řídila schůzi, jej musela opakovaně napomínat, aby mluvil k věci, tedy ke státním pojištěncům. Babiš ji však odbyl tím, že k věci mluví, jelikož se to týká zdravotnictví.

Vládní koalice si odhlasovala zkrácení doby na řečnění pro jednoho poslance na dvakrát deset minut. Na Babiše, ale i další řečníky s přednostním právem, tedy předsedy stran a klubů, se však omezení nevztahovalo. Několik hodin mluvil také šéf SPD Tomio Okamura.

Od poslanců ANO i SPD opakovaně zaznívala kritika návrhu, která spočívala například v tom, že snížení peněz v systému zdravotního pojištění o 14 miliard zhorší dostupnost i kvalitu péče. To zástupci pětikoalice odmítli.

Zdravotní pojišťovny mají podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dostatečné zůstatky na účtech a nižší státní platby systém neohrozí.

Poslankyně SPD Karla Maříková večer navrhla zamítnutí předlohy, protože je podle ní tento krok velkou chybou. Vládní většina ovšem návrh podle očekávání neodsouhlasila.

Obstrukce zabraly. Zpřísnění střetu zájmů a další sporné body Sněmovna neprojedná

Domácí

Hnutí ANO zase neprosadilo vrácení předlohy kabinetu Petra Fialy k přepracování.

Systém zdravotního pojištění má snížením plateb přijít letos o 14 miliard korun, s čímž už počítá schválený státní rozpočet. Stát platí za každého svého pojištěnce z rozhodnutí bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO) od ledna 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Od července to má být podle novely o 400 korun méně.

Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

Je konec. Zahoďte roušky, pandemická pohotovost skončila

Domácí

Kromě této předlohy měli poslanci na mimořádné schůzi projednat také úplné zrušení EET, zpřísnění střetu zájmů či zavedení korespondenční volby. Tyto sporné body však byly po dohodě grémia ve snaze odblokovat jednání dolní komory parlamentu odsunuty na neurčito. Jediné, co kromě tohoto bodu zvládli projednat v uplynulých dvou dnech, bylo zrušení stavu pandemické pohotovosti a úpravu využívání biomasy pro energetické účely.

Reklama

Související články

FOTO: Poslanci po osmnáctihodinovém maratonu

Matrace, spacáky a deky, hektolitry kávy a jiných povzbuzujících nápojů. Osmnáctihodinový jednací maraton i tak zanechal ve tvářích všech zúčastněných stopy...

Výběr článků

Načítám