Hlavní obsah

Poslanci odklepli změny spotřebitelských úvěrů, od smlouvy bude možné odstoupit

– Praha • Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která má napomoci řešit postavení lidí, kteří podobné úvěry využívají. Nově by tito spotřebitelé měli mít možnost odstoupení od smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření. Zákon obsahuje také zákaz poskytování podobných půjček skrze předražené telefonní linky i používání šeků a směnek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle novely připravené ministerstvem financí bude nově věřitel moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti.

Novele předcházela dlouhá debata o pozměňovacích návrzích, které poslanci vznesli. Vít Bárta (VV) se kolegům svěřoval s pokusem, při němž nechal asistenta zavolat na inzeráty nabízející podobné nebankovní půjčky a následně shledal, že se vesměs jedná o nabídky hraničící s lichvou.

Sněmovna sice většinu pozměňovacích návrhů zamítla, konečnou podobu zákona však podpořilo 163 poslanců, proti nebyl nikdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám