Hlavní obsah

Poslanci neschválili mediální zákon

Novinky, Jana Perglerová, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva chybějící hlasy lidoveckých poslanců zavinily, že Sněmovna dnes neschválila ve třetím, závěrečném čtení novelu Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání (tzv. mediální zákon).

Foto: Wikipedia.org

Snímek vlakového neštěstí ve Studénce roku 2008

Článek

"Chyběly dva hlasy, poslance Říhy, který nebyl ve Sněmovně přítomen a Cyrila Svobody, který dnes podepisuje v Athénách za Českou republiku přístupovou smlouvu k Evropské unii a přitom nebyl vypárován s poslancem opozice," řekl po hlasování ministr kultury Pavel Dostál na dotaz Práva, jak je možné že si vládní koalice nezajistila ve Sněmovně většinovou podporu. Proti novele se postavili občanští demokraté a komunisté.

"Považuji za velice absurdní, že nebyla přijala novela, kterou od České republiky požadoval Brusel a já osobně slíbil, že sladíme v oblasti audiovize české právo s evropským. Stát by pak mohl uzavřít přístupovou kapitolu audiovize," uvedl Dostál.

"Působíme teď jako nespolehlivý stát," míní ministr kultury. "Nastanou teď pro nás mnohem těžší podmínky získat od Evropské unie finanční toky pro audiovizuální oblast," dodal roztrpčený Dostál. "Budeme muset novelu předložit znovu," doplnil.

K nejspornějším částem novely patřila definice reklamy a zejména skryté reklamy. Někteří opoziční poslanci se obávali, že navrhované znění zákona způsobí, že nebude možné vysílat v televizi skoro žádný zahraniční film.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám