Hlavní obsah

Poslanci: Napadení Dolejše je odporný čin

PRAHA

Poslanci ve středu odpoledne odsoudili fyzické napadení komunistického poslance Jiřího Dolejše, jenž byl v úterý večer napaden třemi muži ve věku 30 až 32 let. Zákonodárci většinou zvedli ruku pro usnesení, v němž jednoznačně vyslovili solidaritu s napadeným kolegou. Pro usnesení hlasovalo 106 poslanců, proti byli dva.

Článek

Usnesení, které ve Sněmovně přečetl šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, obsahovalo odsouzení "fašizujících" útoků na demokracii. S termínem "fašizující" nesouhlasil poslanec ODS Petr Pleva. Navrhl tedy zrušení přívlastku "fašizující" v usnesení, ale neuspěl.

Při zahájení odpolední části schůze Sněmovny nejprve podpořil poslance Dolejše předseda dolní parlamentní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Surové napadení kolegy je odporný a zavrženíhodný čin. S velkou pravděpodobností se jednalo o politicky motivovaný čin. Násilníci napadli také demokratické principy," uvedl Zaorálek.

Více o útoku na komunistického poslance Jiřího Dolejše čtete zde.

"Bez ohledu na to, že Jiří Dolejš reprezentuje nějakou politickou stranu, útok na něho považujeme za naprosto bezprecedentní útok na ústavního činitele," prohlásil šéf poslanců ČSSD Hašek. "Politika by měla být soubojem - i když někdy tvrdým - myšlenek a ne pěstí. To nás zatahuje někam, kam Česká republika po patnácti letech budování demokracie nepatří a doufáme, že ten včerejší případ není odrazem toho, kam až klesla politická kultura v ČR," dodal.

Za Dolejše se postavili i straničtí kolegové z KSČM. "Šlo o brutální fyzické napadení v politických souvislostech, protože ho povalili na zem a kopali do něj s výkřiky tu hnusnej komunisto," řekl šéf klubu KSČM Pavel Kováčik. "Bylo otázkou času, kdy něco takového přijde poté, co se stupňuje kampaň např. s distribucí třiček s nápisem zabij komunistu, posílíš mír," dodal. 

Útok odsoudila i pravice

Politicky motivované násilí se nelíbilo ani pravicovým poslancům z ODS, kteří jinak KSČM ostře pranýřují. "Nekoukám se na to jako na útok na politika, ale na normálního člověka, který je stejný, jako kdokoli z nás. Každý takový čin považuji za zavrženíhodný a věřím, že pachatelé budou dopadeni a potrestáni," řekl Právu místopředseda Sněmovny a ODS Ivan Langer.  

"Byl bych moc rád, abychom do toho netahali politku a nedělali z toho politicky motivovaný akt, který má za základ odmítání komunisté ideologie významnou částí veřejnosti. Podle mě to byl zavrženíhodný útok na člověka, který je stejný jako ostatní, bez ohledu na to, jestli je to politik," uvedl Langer. 

Podle místopředsedy Sněmovny Jana Kasala (KDU-ČSL) útok na kolegu poslance všechy členy Sněmovny napříč politickým spektrem konsternoval. "Myslím si, že by nikdo neměl být jakkoli v souvislosti se svým přesvědčením takto napadán. Je to hrubost a já věřím, že to policie vyšetří a pachatel bude potrestán," řekl Právu Kasal.

Vzhledem k velkému množství příspěvků, které porušují pravidla, byla diskuze zrušena. Slušným čtenářům se tímto omlouváme.

Anketa

Souhlasíte s usnesením Sněmovny, která odsoudila napadení komunistického poslance Jiřího Dolejše?
ano
75,8 %
ne
24,2 %
Celkem hlasovalo 7882 čtenářů.

USNESENÍ SNĚMOVNY K ÚTOKU NA JIŘÍHO DOLEJŠE

Poslanecká sněmovna je vážně znepokojena a odsuzuje surový bezprecedentní útok na poslance Jiřího Dolejše. Poslanecká sněmovna vyjadřuje hluboký nesouhlas s tím, aby byl kdokoliv fyzicky napadán a urážen v souvislosti se svým politickým přesvědčením. Poslanecká sněmovna rozhodně odsuzuje vnášení obdobných fašizujících praktik do politického života této země, které přímo ohrožují demokratické a právní principy, na nichž je náš stát budován.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám